3.4 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Pŕhľava dvojdomá(Urticadioica)

Pŕhľava dvojdomá alebo staršie žihľava dvojdomá (lat. Urticadioica) je rastlina z čeľade pŕhľavovité (Urticaceae). Používa sa ako liečivá rastlina a ako krmovina pre hydinu.

Prirodzene sa vyskytuje na severnej pologuli a šíri sa do Južnej Ameriky. Na Slovensku je rozšírená na celom území a vo všetkých výškových stupňoch. Ľudia ju s obľubou pestujú v záhradách.

Čo zberáme?

Z pŕhľavy zbierame list a vňať a to vždy len vrcholové čerstvé mladé časti rastlín. Zber pŕhľavy na čaj je najlepší od skorej jari do mája. Vňať sa zbiera ešte pred kvitnutím v období od konca apríla do septembra. U pŕhľavy môžu byť využité aj korene na prípravu odvaru na vlasy. Zo samičích rastlín po odkvitnutí môžeme zbierať aj jedlé semienka.

Pozor si musíme dať pri zbere na miesta, kde sa pŕhľave veľmi darí. Ak nájdete miesto, kde pŕhľava masívne rastie, pravdepodobne to bude miesto, kde je krajina masívne zasiahnutá dusičnanmi z poľnohospodárstva. Na takýchto lokalitách pŕhľavu nikdy nezbierame. Vyberajte si pre svoj zber čisté miesto v prírode, ďaleko od rušných ciest a poľnohospodárskych polí.

Účinky

Rastlina má vysoký obsah vitamínu C, stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi, má mierny močopudný účinok, priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov. Pije sa aj ako čaj. Za zdraviu prospešné sa považujú pokrmy z nej pripravené. Pŕhľavové polievky, čerstvé šaláty, špenáty. Ako dôležité obohatenie potravy sa sekané listy pridávajú do potravy hydiny. Zo stonky sa dá vyrobiť priadza, avšak veľmi nízkej kvality.

Upozornenie

Pŕhľava patrí medzi silnejšie účinné bylinky z našej prírody. Jej používanie nám prináša prospech, napriek tomu by sa nemala užívať dlhodobo, nadmerne a iba, ak ju naše telo potrebuje. Ideálne pre pŕhľavu sú jarné mesiace, kedy sama v prírode práve rastie.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané