6.8 C
Bratislava
sobota, 27 apríla, 2024
spot_img

Jovsianska hrabina

Jovsianska Hrabina je cenný stabilný ekosystém a je dedičstvom celoeurópskeho merítka. Je to typický karpatský les bez zásahov človeka, prírodného charakteru. Flóra i fauna je veľmi zaujímavá a bohatá. Jovsianska hrabina je Národná prírodná rezervácia 5.stupňa.

Vyhlásená bola v roku 1953. Má rozlohu 258 ha a je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Naposledy bola novelizovaná v roku 1983. Táto Národná prírodná rezervácia bola vytvorená na vedecké a osvetovo-výchovné účely. Nachádza sa v Košickom kraji, okres Michalovce v katastrálnom území obce Jovsa. Konkrétnejšie medzi obcami Poruba a Jovsa. Z obce Jovsa sú dobré turistické podmienky na zdolanie vrchu Vihorlat (1075m), ktorý je vyhľadávaným turistickým miestom . Výstup na samotný vrchol vrchu Vihorlat je dosť náročný avšak pod jeho úbočie vedie 8km dlhá asfaltová cesta.

Jovsianska Hrabina je to najväčšia lokalita s  výskytom bledule karpatskej na území Slovenska. Jej vznik bol podmienený výskytom dubohrabiny. Presnejšie ju nájdeme na južnom úpätí Vihorlatských vrchov v nadmorskej výške 162-127 m.n.m.

Je tu častý výskyt chránených a ojedinelých taxónov a porastov a to už na skorú jar. V obci Jovsa je liečivý a termálny prameň od roku 1973. Jeho účinky sú overené dlhoročným využívaním miestnymi obyvateľmi ako aj turistami zo širokého okolia , či zahraničia. Tento prameň pramení z hĺbky 400 metrov. Má charakteristický zápach.

Pri tejto rezervácii tečie potok Myslina, ktorý vytvára vhodné podmienky a biosféru pre jedinečnú a ojedinelú flóru. Vyskytujú sa tu bleduľa karpatská (Leucojumvernumssp. Carapticum), ktorá tu má najlepšie podmienky a vyskytuje sa tu v najpočetnejšom množstve. Táto rastlinka je zákonom chránená a za jej odtrhnutie sa pokutuje sumou 5O Eur. Dobre a v hojnom počte sajej darí pri potoku Myslina. Je symbolom jari na Zemplíne. Miestni ľudia ju poznajú pod názvom Kozodris.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané