7.3 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Rozmarín lekársky (Rosmarinusofficinalis)

Rozmarín lekársky, lat. Rosmarinusofficinalis, v preklade „morská rosa“, môžete nájsť ako bylinku v každom záhradníctve. Hoci ho preferujeme najviac ako koreninu v potravinárstve, táto bylinka patrí medzi jednu z najviac populárnych liečivých bylín na svete. Jeho blahodárne účinky na zdravie sa prejavujú napríklad pri zlepšení pamäte, vypadávaní vlasov alebo proti bolesti kĺbov a svalov. Pestuje sa zväčša ako trvácna črepníková liečivá rastlina, ktorá je veľmi obľúbená ako dochucovadlo pri varení. Jej typickou črtou je aromatická vôňa. Ide zväčša o malý krík s vždy zelenými vetvičkami, ktoré sú pokryté drobnými listami s ihlicovitým tvarom v svetlej sivozelenej farbe. Vnútorná strana listu je o niečo bledšia než vrchná strana. V čase kvitnutia, čo je zvyčajne od leta do jesene, sa na kríčku objavujú malé svetlo-modré alebo fialové kvety. Tvarovo je rozmarín veľmi tvarovateľný krík.

Rozmarín sa pestuje pomerne jednoducho najmä v teplejších podmienkach. Do našich končín sa dostal okolo 15. storočia. U nás je prezimovanie tejto liečivej rastliny v kvetináčoch počas zimy o niečo náročnejší proces, pretože je chúlostivý na chladné mrazivé počasie. Mnohí preto preferujú nákup čerstvých rastlín každoročne na jar a koncom jesene ich nezazimujú ale vyhodia. Ide zväčša o malé kríky v kvetináčoch, ktoré sú určené na bežnú spotrebu v kuchyni a zároveň oživia každý kút na terase.

Hlavnou látkou, ktorá je pre rozmarín lekársky typická, je cineol a borneol. Ide o éterické oleje, ktoré rozmarín lekársky obsahuje vo veľkom množstve a pôsobia pozitívne na nervovú sústavu a podporujú dobré trávenie. Ďalej tiež obsahuje flavonoidy, triesloviny, terpenoidy, živice, saponíny a vitamín A, B6 a C a minerály ako mangán, železo, meď, vápnik a horčík.

Rozmarín lekársky patrí medzi rastliny s dlhoročnou históriu v ľudovom liečiteľstve a ajurvéde, a ako tradičná korenina na dochutenie rôznych jedál. Je známa vďaka aromatickým esenciálnym olejom, ktoré v sebe ukrýva. Najefektívnejšie sa rozvoňajú ak sa listy mierne roztlačia medzi prstami alebo v mažiari. V minulosti sa rozmarín používal ako kadidlo a vyrábali sa z neho aj voňavé oleje na balzamovanie. Predstavoval symbol čistoty, panenstva a neskôr sa stal symbolom vernosti a lásky.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané