6.5 C
Bratislava
streda, 24 apríla, 2024
spot_img

Rozhovor v Rádiu WOW – Záchrana zvierat

Pozívame Vás vypočuť si rozhovor na tému záchrana zvierat, kde sa budeme rozpraváť s pánom Metodom Macekom zo Záchrannej stanice a Ekocentra Zázrivá.

Záchranná stanica v Zázrivej je určená na záchranu poranených, chorých alebo inak poškodených voľne žijúcich živočíchov a opustených mláďat. Zaoberáme sa ich liečením, rehabilitáciou, prípravou na vypúšťanie a vlastným návratom vyliečených jedincov do prírody.

Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy funguje v Zázrivej už od roku 2001, máme teda bohaté skúsenosti s rehabilitáciami rôznych druhov. Za desať rokov našej činnosti sme do stanice prijali vyše 400 živočíchov najrozmanitejších druhov. Jednalo sa o vyše 20 druhov vtákov, 7 druhov cicavcov, 3 druhov obojživejníkov a 2 druhov plazov.

Najčastejšími druhmi sú: orol skalný, myšiak lesný a sokol myšiar. Tieto tri druhy tvoria zhruba 1/3 všetkých pacientov. V dlhodobom priemere sa nám darí vrátiť do prírody viac ako polovicu z prijatých živočíchov.

Význam a funkcia stanice
Záchranná stanica v Zázrivej je zariadenie, ktoré slúži na záchranu ranených, slabých alebo inak indisponovaných živočíchov, najmä vtákov, z celého Slovenska, najmä stredného a severného. Ošetrovanie a starostlivosť o tieto živočíchy si vyžaduje náležitú pozornosť, skúsenosti, ale aj vybavenie. Živočích je po prijatí do stanice vyšetrený, v prípade operačného zákroku operovaný, a je umiestnený podľa okolností do samostatnej voliéry, alebo ak okolnosti dovolia spoločne s iným živočíchom vhodného druhu.

Záchranná a stanica v Zázrivej plní okrem primárnej funkcie záchrany živočíchov aj funkciu ekocentra, miesta, kde sa návštevníci majú možnosť dozvedieť veľa o záchrane živočíchov ale aj o ochrane prírody všeobecne. Povedomie verejnosti o potrebe záchrany živočíchov zvyšuje šance, že nájdené živočíchy budú odovzdané do starostlivosti do Záchrannej stanice, kde budú ošetrené a po vyliečení sa vrátia späť do voľnej prírody.

Záujemcov o návštevu prosíme o nahlásenie sa vopred a dohodnutie si termínu návštevy.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané