3.3 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Bledula jarná

Bleduľa jarná (Leucojumvernum) je trvalka, kvitnúca cibuľovitá rastlina z čeľade amarylkovité (Amaryllidaceae). Je to pôvodný druh zo Strednej a Južnej Európy, rozšírený z Belgicka do Ukrajiny. Je považovaná za naturalizovanú v severozápadnej Európe, vrátane Veľkej Británie a častí Škandinávie, v USA (Georgia a Florida). Pre svoje kvety sa pestuje ako jarná okrasná cibuľovitá rastlina. Zvyčajne má jeden biely kvet so zeleným/žltým sfarbením na konci každého okvetného lístka (tepala). Každý okvetný lístok je na stonke vysokej 10 – 20 cm, niekedy aj viac.

Všetky druhy bledúľ (Leucojum) sú jedovaté, pretože obsahujú toxické alkaloidy lykorín, izotazetín a galantamín.Pre svoje jarné biele kvety sa pestuje ako okrasná rastlina. Pestuje sa ľahko, či už v slnečnom alebo čiastočne zatienenom mieste, najmä vo vlhkej pôde a v tráve.

Tieto tisícové populácie bledule môžeme vidieť kvitnúť v marci, začiatkom apríla odkvitajú, zostávajú len cibule v zemi, ktoré prečkajú do ďalšej jari. Na Slovensku rastie asi na desiatich lokalitách a to iba na východnom Slovensku. Najbohatšia a najznámejšia lokalita z nich je Jovsianska hrabina.

Mapovanie z posledných rokov však poukazuje, že populácia bledule najmä v rezervácií a na priľahlých lúkach sa za posledných 10 rokov výrazne zmenšila, čo je spôsobené aj častejšími obdobiami sucha, ktoré spôsobujú vážne zmeny v prírode. Nedostatok vody v krajine spôsobuje vyschýnanie mokradí a zamokrených lúk na východe Slovenska.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané