3.5 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Vrchovka alpínska (Tozziacarpathica)

Vrchovka alpínska alebo tozzia karpatská (lat.Tozziacarpathica) je trvácna rastlina z čeľade zárazovité.Je to karpatský subendemit (vyskytuje sa aj na Balkáne v pohorí Stará planina. Vyskytuje sa v Poľsku, na Slovensku, Ukrajine, v Rumunsku, Bulharsku a v Grécku. Na Slovensku je tento druh rozšírený v Kysuckých Beskydách (Veľká Rača), Oravských Beskydách (Babia hora), Krivánskej Malej Fatre, Západných Tatrách (Úplazíky), Čergove a v Bukovských vrchoch.

Rastie v horskom aj v subalpínskom vegetačnom stupni. Obľubuje vlhké prostredie lúk, lesov a nív blízko potokov. Pôda býva bohatá na živiny, alkalická, kamenistá aj hlinitá. Zriedkavo aj v kosodrevine.

Morfológia:

Je to dvoj- alebo viacročná, 10 – 50cm vysoká, poloparazitická bylina. Býľ‘ je 4-hranná, rozkonárená, bočné konáre súprotistojné. Listy sú jednoduché, široko vajcovité, protistojné, sediace, na okraji s 1 – 5 pármi zubov. Kvety sú jednotlivé, v pazuchách listovitých listeňov, tvoria riedke koncové strapce. Koruna je 2-pysková, 4-6 mm dlhá, svetložltá, horný pysk 2-laločný, dolný 3-laločný a vnútri červeno bodkovaný. Kvitne v júny až v júli.

Vrchovka má zaujímavý životný cyklus. Dva až tri roky po vyklíčení semena žije pod zemou, kde exis­tuje vo forme podzemku so šupinovitými listami. Podzemok parazituje na koreňoch hostiteľa, z kto­rých čerpá potrebnú výživu. Z podzemku potom vyrastie nadzemná olistená byľ a rastlina žije niekoľ­ko týždňov na svetle ako poloparazit. Uprostred leta zakvitne, prinesie semená a odumrie. Aj v poloparazitickom štádiu je odkázaná na pomoc iných orga­nizmov: kvety sú opeľované hmyzom a semená sú rozširované mravcami (myrmekochória).

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané