11.4 C
Bratislava
štvrtok, 18 apríla, 2024
spot_img

Dunitová skalka

Dunitová skalka je prírodná rezervácia v Sedliciach, nachádzajúca sa v nadmorskej výške 500 metrov. Úradne bola zriadená v roku 1964 a má plochu 0,35 hektára. Jej význam spočíva vo vzácnom výskyte horniny dunit (peridotit – hlbinná vyvretá hornina obsahujúca prevažne olivín, malé množstvo pyroxénu, amfibolu, biotitu, augitu, magnetitu a iné.), s typickými hadcovými rastlinnými spoločenstvami. V roku 2011 bol v tejto lokalite zriadený náučný chodník.

Pre jej územie platí 4. stupeň územnej ochrany. Ochranné pásmo prírodnej rezervácie je 100 m pás územia okolo vonkajšej hranice prírodnej rezervácie a platí v ňom 3. stupeň ochrany.

Podľa miestneho, šarišského názvoslovia, oblasť tejto lokality miestni poznajú najmä pod pomenovaním „Kamena“. Čo hneď, už na prvý pohľad, výstižne charakterizuje tento kamenný kopec.

Prvá zdokumentovaná zmienka o tejto lokalite siaha až do roku 1869, keď tam v rámci výskumu a geologického mapovania, vykonal prvý vedecký výskum významný slovenský geológ 19. storočia Dionýz Štúr.

Náučný chodník, ktorý bol odovzdaný do užívania v roku 2011, má osem stanovísk. Jeho prevýšenie je asi 70 metrov a dĺžka 2300 až 2400 metrov. Chodník prechádza územím prírodnej rezervácie, ktoré je aj územím európskeho významu. Preto tu pri ochrane prírody a krajiny platí štvrtý a tretí stupeň jej ochrany. Z toho dôvodu sa návštevník tejto lokality smie pohybovať iba po vyznačenej trase a nesmú sa tam zberať lesné plody, rastliny živočíchy ani žiadne horniny.

Zaujímavosť:

Dunitová skalka sa už stala atraktívnou aj pre hľadačov GPS skrýš. Ide o športovo turistickú založenú skupinu ľudí, ktorí popularizujú málo známe, ale významné zemepisné miesta. Každá skrýša má na internete svoju stránku, kde je opis miesta a spravidla súradnice GPS, podľa ktorých ju potom hľadači hľadajú. Geocacher – hľadač teda potrebuje na nájdenie GPS prijímač a prístup na internet. Skrýša je hovorovo niekedy nazývaná aj cache či keška.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané