3.4 C
Bratislava
streda, 7 decembra, 2022
spot_img

Tchor svetlý

Je to druh cicavca z čeľade lasicovité (Mustelidae). Obýva step a lesostep Palearktídy. Výskyt na Slovensku bol doložený na 12,3 % územia. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov tchor skvetý patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci, Európska populácia klesá od 60-tich rokov 20. storočia. Jeho početnosť závisí od dostupnosti koristi.

Morfológia:

Je to stredne veľká šelma, so zavalitejšou postavou a s krátkymi končatinami, takže sa pri chôdzi bruchom takmer dotýka podkladu. Oči má malé, ušnice krátke a chvost nedosahuje polovicu dĺž­ky tela. Väčšinu tela pokrýva svetlá srsť pieskovožltej, žltohnedej až šedej farby, zatiaľ čo nohy, hruď a po­zdĺžny pruh na bruchu sú tmavé až čierne. Chvost je tiež z dvoch posledných tretín čierny a, naopak, pri ko­reni svetlý. Kresba hlavy je málo výrazná. Vyznačuje sa silne vyvinutými ritnými žľazami, ich páchnuci výlučok v prípade ohrozenia vypúšťa na zastrašenie predátora.

Ekológia:

Druh osídľuje predovšetkým suchšie poľné biotopy s remízkami, krovinatými medzami a suchými jarkami v poľnohospodárskej krajine, v pásme nížin a pahorkatín. Horským oblastiam a súvislým lesom, hlavne ihličnatým, sa vyhýba. Skrýva sa najčastejšie v norách sysľov, škrečkov a králikov, v skalách, v koreňoch stromov alebo v budovách. Vlastné krátke a jednoduché nory si hrabe len zriedkavo. Aktívny je predovšetkým v noci. Živí sa hlavne poľnými hlodavcami, občas loví ježov, drobné vtáky, žaby, jašterice, hady a hmyz. Pári sa skoro na jar, samica je gravidná 40 – 43 dní a môže mať 3 – 9 mláďat. Mláďatá dospievajú za 10 mesiacov a v zajatí sa dožíva až 14 rokov.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané