10.8 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Harmanecká jaskyňa

Harmanecká jaskyňa je kvapľová jaskyňa v Kremnických vrchoch a Starohorských vrchoch v Dolnom Harmanci.

Nachádza sa v Kremnických vrchoch (v hraničnej oblasti s Veľkou Fatrou), 16 km na severozápad od Banskej Bystrice, v obci Dolný Harmanec, na severnom svahu vrchu Kotolnica, vo výške 828 m n. m., asi 260 m nad hladinou potoka Harmanec.

Vstupná časť jaskyne, ktorú ľudia nazývali Izbica, bola známa od nepamäti. Do ďalších neznámych priestorov sa roku 1932 prekopal M. Bacúrik. Speleológovia postupne objavovali Dóm Pagod a Riečisko (1938), Vysoký gotický dóm, Bludný dóm (1942) a priestory za Bludným dómom, takže dnes je známa dĺžka jaskyne 2 763 m. Verejnosti je sprístupnený okruh v dĺžke 1 020 m.

Nádherné podzemné siene a chodby sú tvorené snehobielou vápencovou kvapľovou výzdobou, rozsiahlymi dómami, mohutnými nástennými vodopádmi, ale i jazierkami. Obrovské pagodovité útvary v jaskyni dosahujú výšku až 12 m. V jaskyni okrem primitívnych rastlín žije aj 10 druhov netopierov. Ide o druhy:podkovár veľký (Rhinolophusferrumequinum), podkovár malý (Rhinolophushipposideros), netopier obyčajný (Myotismyotis), netopier fúzatý (Myotismystacinus), netopier brvitý (Myotisemarginatus) a netopier ostrouchý (Myotisblythii).

Teplota jaskyne je 6,2°C a vlhkosť okolo 97%. Keďže sa vzdušné prúdy prejavujú len vo vstupných častiach, nadobúda charakter dynamicko-statickej jaskyne.

Ku vchodu do jaskyne sa návštevník dostane po serpentínovom náučnom chodníku. Výstup od parkoviska trvá približne 40 min.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané