7.2 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Dubový háj Gavurky

Výmera chráneného územia: 574.306 m2

Rok vyhlásenia: 1999

Predmetom ochrany je: ochrana biotopov európskeho významu: Nížinnéa podhorské kosné lúky (6510), druhov európskeho významu a druhov národného významu

Záujmové územie Gavurky sa nachádza v katastrálnom území obcí Dobrá Niva a Sása v okrese Zvolen (Banskobystrický kraj). Predmetná plocha o výmere rádove desiatky hektárov je geomorfologicky situovaná v oblasti Slovenského stredohoria, celku Pliešovská kotlina. Geologickú stavbu budovalaneovulkanická činnosť (tufy, tufity) a miestami štvrtohorné spraše so vznikom hnedých pôd.

Pozornosť tohto územia si zasluhuje biota, ktorej základ tvorí rozvolnený dubový porast (Carpineto – Quercetum) slavónskeho typu. Má charakter pasienkového dubového lesa (panónsky háj) s prevahou duba letného (Quercusrobur). Podobné územia boli v minulosti na Slovensku početné, avšak postupne zanikali prevažne v dôsledku sukcesie so zmenami hospodárenia. Príkladmi úplného prinavrátenia do súvislého lesa sú napr. MCHÚ v okrese Rimavská Sobota (Kurinecká dubina, Vereš, Svetlianska cerina). Zmeny nastávali aj v dôsledku priamych zásahov, likvidáciou dubov (vypalovanie dutín, výruby).

Dubový háj  je domovom mnohých vzácnych druhov vtáctva, hmyzu a iných živočíchov a preto je jedinečným miestom, ktoré láka nielen domácich a zahraničných turistov, ale aj vedcov z celého sveta. Rozsiahly areál si po roku 1968 potichu zabrali sovietske vojská, ktoré si v ňom, pod zemou, vybudovali miestnosti, ktoré sa zachovali dodnes.

Panónsky háj Gavurky je jednoducho miestom ako z iného sveta a je dobre dostupný z Dobrej Nivy smerom na Sásu alebo z Podskalky.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané