7.3 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Zelené pleso

Je to morénové pleso v Doline Zeleného plesa. Nachádza sa v historickom chotári mesta Kežmarok v nadmorskej výške 1 545 m n. m., má rozlohu 1,78 ha a je hlboké 4,5 m. Na severnej strane plesa stojí Chata pri Zelenom plese.

Nápadne zelenkastá farba plesa zaujala už prvých hľadačov pokladov, poľovníkov na kamzíky, ktorí si nevedeli vysvetliť čo spôsobuje túto neobyčajnú farbu vody. Vymýšľali romantické bájky o drahokame, ktorý sa zrútil do plesa zo stien Jastrabej veže. Túto rozprávku ľahko prijímali prví turisti a bádatelia, ktorí sa objavili na brehoch plesa. Vysvetlenie sa našlo neskôr. Voda má zelenkastú farbu z prameňov, ktoré vyvierajú z dna plesa. Traduje sa, že pleso bolo pôvodne väčšie, ale gróf Tököly dal prebúrať prirodzenú hrádzu, keď hľadali jeho strateného syna. V starších literárnych prácach sa píše, že pleso pôvodne siahalo až po Jastrabiu vežu.

K jazierku vedie údolím žltý turistický chodník. Východiskovým bodom sú Tatranské Matliare alebo autobusová zastávka Biela Voda kúsok za Matliarmi. Prejdenie celej trasy zaberie približne 4 a pol hodiny čistého času.

Prirodzeným pokračovaním trasy je výstup na Jahňací štít. Túra na Jahňací štít nepatrí medzi ľahké túry v Tatrách, vyžaduje aj lezeckú skúsenosť. Ďalší turistický chodník vás dovedie cez Malú Svišťovku na Skalnaté pleso.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané