12.1 C
Bratislava
piatok, 10 mája, 2024
spot_img

Búčske slanisko

Lokalita sa nachádza na Podunajskej nížine v katastrálnom území obce Búč. Toto územie má charakter halofilného pasienka, kedysi bolo využívané ako husí pasienok. V západnej časti územia sa nachádza Vojnický potok. Územie je z južnej strany odvodňované Obidským kanálom. Následkom odvodnenia nastal pokles hladiny podzemných vôd v celej priľahlej oblasti.

Lokalita je pozoruhodná najmä výskytom halofytných druhov. Z floristického hľadiska tu bolo zistených 202 druhov vyšších rastlín, z ktorých 34 patrí do Červeného zoznamu papraďorastov a semenných rastlín Slovenska, 14 taxónov k druhom národného významu. Územie je významné pre výskyt druhu európskeho významu s prirodzeným výskytom na Slovensku zelerom plazivým (Apiumrepens), chránených halofytných druhov rastlín, druhov národného významu ako astrička panónska (Tripoliumpannonicum), hrachor močiarny (Lathyruspalustris), hrdobarka cesnaková (Teucriumscordium), loboda pobrežná (Atriplexlittoralis), mäta sivá (Pulegiumvulgare a ďalšie.

Lokalita je súčasťou súvislej európskej sústavy chránených území NATURA 2000 z dôvodu výskytu slaniskového biotopu európskeho významu (Sl1 Vnútrozemské slaniskáa slané lúky), lúčneho biotopu európskeho významu (Lk 1 Nížinné a podhorské kosné lúky) a druhov európskeho významu: zeler plazivý (Apiumrepens),býčkorúrkonosý (Proterorhinusmarmoratus) a vydra riečna (Lutralutra).

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané