4.2 C
Bratislava
utorok, 23 apríla, 2024
spot_img

Tučnica obyčajná

Čeľaď: bublinatkovité (Lentibulariaceae)

Hmyzoopelivý druh, rastie na rašeliniskách, slatinách, prameniskách, na bahnitých lúkach i vodou ostrekovaných skalách, obľubuje mokré, zásadité až slabo kyslé, chudobné, humózne pôdy, od nížin po subalpínsky stupeň.

Je pomerne častý druh, v SR sa vyskytuje, na Považí, v Kysuckých vrchoch, na Orave, v Slovenskom Rudohorí, vo vnútrokarpatských kotlinách, na východe zasahuje až na Šariš.

Je to mäsožravá rastlina, na vrchnej strane listov sú žliazkaté chlpy vylučujúce sliz a sediace žliazky vylučujúce tráviacu šťavu, pričom drobný hmyz a pavúky sa pri prebehnutí cez list prilepia a sú na vonkajšej vrstve listu aj strávení; nestrávené časti hmyzu odvieva z listov vietor.

Liečivé účinky:

            Na liečebné účely sa v čase kvitnutia zbiera vňať (Herbapinguiculaevulgaris). Zelené časti sa odrežú a vňať sa suší v tieni na vzdušnom mieste alebo ešte lepšie v sušiarni pri teplotách do 40 °C. Droga obsahuje predovšetkým proteolytické enzýmy, organické kyseliny a ďalšie látky. Pôsobí proti kŕčom, zvyšuje sekréciu slizníc horných dýchacích ciest, a preto sa používa pri neustupujúcom kašli, čier­nom kašli, astmatických záchvatoch a zá­paloch priedušiek. Z dvoch čajových lyžičiek drogy sa pripravuje zápar, ktorý sa pije počas dňa. Tento čaj účinkuje najmä u detí. Čerstvé listy sa používajú na zle sa hojace hrany.

U nás patrí medzi veľmi ohrozené druhy.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané