7 C
Bratislava
streda, 24 apríla, 2024
spot_img

Klinček lesklý(Dianthusnitidus)

Klinček lesklý (Dianthusnitidus) je trváca rastlina z čeľade silenkovité (Caryophyllaceae). Je to západokarpatskýpaleoendemit. Na Slovensku je zákonom chránený.Jeho spoločenská hodnota je 69 €. Inde jeho výskyt nebol potvrdený.

Je to trváca 10 – 40 cm vysoká, trsnatá bylina. Prízemné listy má široko obrátene kopijovité, byľové a čiarkovité. Súkvetia sú 2-kveté pavidlice. Korunné lupienky má ružovočervené, ostro zúbkaté. Kvitne v júli až v auguste.

Rozšírenie na Slovensku:

Nachádza sa na približne 30-tich súčasných lokalitách v Krivánskej Malej Fatre, južnej časti Veľkej Fatry, Chočských vrchoch, Západných Tatrách a vo vápencových častiach Nízkych Tatier. Ojedinelé výskyty sú aj v Súľovských skalách (ako relikt v nadmorskej výške 370 m) a v Lúčanskej Malej Fatre (vrch Zniev). Kedysi druh rástol aj v Strážovských a Súľovských vrchoch (na vrchole Strážova, pri Vrchteplej a na vrchu Skalky nad Rajeckými Teplicami), v severnej časti Veľkej Fatry (vrch Lipová, Ľubochňa-Salatín, vrch Kopa), v širšom okolí vrchu Choč (vrch šíp, skaly pri Vyšnom Kubíne, vrch Prosečné a i.), vo východnej časti Nízkych Tatier (vrch Popová), v Slovenskom raji a na slovenskej strane Pienin (PR Prielom Dunajca).

Napriek dlhodobému zmenšovaniu počtu lokalít nehrozí druhu na našom území zánik.

Faktory, ktoré ho ohrozujú:

Ohrozuje ho najmä zber a zašliapavanie v blízkosti turistických chodníkov, rozrušovanie terénu eróziou a padaním skál, zarastanie drevinami a zalesňovanie kosodrevinou.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané