14.9 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Všetka rozmanitosť a farebnosť prírody. Význam biodiverzity.

Príroda je pre existenciu ľudstva nevyhnutná a poskytuje človeku množstvo benefitov.

Okrem benefitov vo forme produktov pri pracovaní dreva, bavlny alebo plodín a plodov, biologická diverzita človeku zabezpečuje :

  • Produkciu kyslíka. Zelené rastliny absorbujú CO2 a uvoľňujú do prostredia kyslík. Až jednu polovicu CO2, ktorý produkujeme a vypúšťame do atmosféry pohlcujú podzemné a morské ekosystémy. Tým, že zachytávajú CO2 významne prispievajú k spomaleniu klimatických zmien. Pre produkciu kyslíka sú nenahraditeľné lesy, ktorých množstvo a rozsah sa v súčasnosti stále znižuje.
  • Vitalitu pôdy. Niektoré druhy baktérií sú schopné spracovávať atmosférický dusík na zlúčeniny dusíka, ktoré rastliny následne využívajú ako hnojivo.
  • Znižuje riziko prírodných katastrof. Spoločenstvá vyskytujúce sa v mokradiach vedia absorbovať nadbytočnú vlahu, čím znižujú nebezpečenstvo záplav. Koralové a mangrovové lesy sú nárazníkovou zónou pri silných búrkach a tsunami.
  • Účinné čistenie vodných tokov. Spoločenstvá rastlín filtrujú sedimenty a znečisťujúce látky obsiahnuté vo vode.

Biodiverzita predstavuje všetku rozmanitosť a farebnosť prírody, ktorá človeku poskytuje priestor na oddych aj nevšedné zážitky. Môžeme pozorovať špeciálne rituály živočíchov, napr. hniezdenie ohrozených druhov vtákov, pozorovať veľryby v ich prirodzenom prostredí oceánov alebo objavovať nové miesta.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané