3.3 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Hmatateľné dopady ľudstva na planétu. Biodiverzita a riziká.

Tak ako je rozmanitá príroda aj ľudská činnosť je rôznorodá. Človek zasahuje rôznou mierou do prírodných ekosystémov. V súčasnosti vidíme hmatateľné dopady ľudstva na planétu.

Na existenciu ekosystémov vplýva najmä rast populácie a zvyšovanie priemyselnej činnosti. Odhaduje sa, že až polovica zemského povrchu je poznamenaná ľudskou činnosťou čo má za následok, že stále viac druhov živočíchov a rastlín je nútená prežívať v čoraz viac fragmentovaných lokalitách.

  • Niektoré ekosystémy, ako napr. suché tropické lesy alebo prérijné spoločenstvá sa už vo svojej pôvodnej forme na Zemi nenachádzajú, napr. mokrade sa vyskytujú už iba na malej časti svojej pôvodnej rozlohy. Vymiznutie alebo zmenšenie takých oblastí zapríčinilo prevažne rozširovanie poľnohospodárskej pôdy.
  • Odhaduje sa, že až 90 ⁒ koralových útesov je mierne alebo vážne poškodených. Poškodenie spôsobujú klimatické zmeny aj odlesňovanie priľahlých oblastí.
  • V dôsledku narušenia a likvidácie prirodzeného prostredia, napr. rybolovom, poľovníctvom, dochádza k ohrozeniu až vyhynutiu niektorých druhov rastlín a živočíchov. Odhaduje sa, že asi 22,2 ⁒ druhov rastlín a živočíchov je ohrozených alebo zriedkavých.
  • Jedným z najzávažnejších dôvodov, prečo dochádza k poklesu biodiverzity na planéte je devastácia oblastí bohatých na prírodné biotopy, ako je napr. odlesňovanie tropických dažďových pralesov.

Vymieranie rastlín a živočíchov je prirodzeným javom, ako to vidíme na nájdených fosíliách, avšak ľudská činnosť tento proces 100 -1000 násobne urýchľuje. Strata biodiverzity je vo väčšine prípadov nenávratná. Dôsledkom môže byť strata úrodnej pôdy, pokles množstva rýb, zvery a včelstva. Ochrana prírody je legislatívne zakotvená na svetovej úrovni. Európska únia aj Slovenská republika má potrebné nariadenia a nástroje na zabezpečenie ochrany prírody.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané