13.2 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Základ mnohých ľudských činností. Biodiverzita.

Svet okolo nás je skutočne rozmanitý. Na určitých územiach sú podmienky pre život také špecifické, že sa v inej časti planéty nenachádzajú a to podmieňuje výskyt konkrétnych druhov rastlín a živočíchov v danej oblasti.

Práve rozmanitosť, rôznorodosť prírody chápeme ako biodiverzitu. Biodiverzita teda pokrýva rôznorodosť rastlinstva, živočíšstva a ich biotopov. Biodiverzita spolu s fyzickým prostredím tvoria ekosystémy. Súčasťou ekosystémov je aj človek. Bez prírody by sme neprežili a preto by sme sa k nej mali spávať ohľaduplne.

Biodiverzita je základom mnohých ľudských činností. Tou najzákladnejšou je produkcia potravín. Pestovanie a zber plodín je možné iba vďaka úrodnej pôde a vode. Včely opeľujú rastliny a stromy z ktorých máme úžitok. Rastliny nám zabezpečujú dýchateľný vzduch, tým že produkujú kyslík. Drevospracujúci priemysel alebo odevníctvo je založené na prírodných produktoch. Drevo a ďalšie prírodné suroviny sa využívajú v stavebníctve, energetike, vyrába sa z neho nábytok. Z prírodných vláken ako napr. bavlna, hodváb, vlna šijeme oblečenie. V prírode nájdeme veľa liečivých a podporných látok pre ľudské zdravie. Predpokladá sa, že v dažďových pralesoch a korálových útesoch sa vyskytujú prospešné látky, ktoré pre vitalitu ľudstva budú mať nevyčísliteľnú hodnotu.

Prirodzene sa, ako živé bytosti utiekame k prírode. Poskytuje nám, tak ako aj ostatným živým tvorom, potravu, úkryt a oddych. Niektoré miesta na planéte považujeme za divy sveta, chránime ich, obdivujeme, niektorým človek prisudzuje vyššiu duchovnú hodnotu.  

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané