11.3 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Spomaľuje proces starnutia. Plesnivec alpínsky.

Podľa povesti sa plesnivec zrodil na alpskom svahu, kde užialená žena našla svojho milého mŕtveho a priala si zomrieť s ním. Jeho telo sa premenilo na krásnu snehobielu rastlinu.

Plesnivec alpínsky (Leontopodium alpinum) poznáme pod starším označením plesnivec alpský, ľudovo nazývaný plesniak alebo (alpská) protež, v regionálnom nárečí pomenovaný hvezdoň, biele kvietky, škraty, mlynárik a kocolabky. Chránená európska horská rastlina je z čeľade Astrovité (Asteraceae). Na Slovensku sa vyskytuje v alpínskom a subalpínskom pásme vo Vysokých Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v Slovenskom raji. Plesnivec alpský rastie výlučne na vápencových skalách a kamenistých pôdach vo výške 2000- 2900 m n. m. U nás je vzácna a je zákonom chránená.

Táto trváca bylina má kvety aj listy pokryté bielymi chĺpkami. Husté chlpy chránia rastlinu pred chladom, ultrafialovým žiarením a bránia vyschnutiu. Stonka je priama, riedko olistená s úzkymi kopijovitými listami. Kvitnúce stonky môžu dorastať v prirodzenom prostredí do výšky 3-30 cm. Každý kvet je zložený z piatich až šiestich menších žltých kvetových hláv s priemerom asi 5 mm. Kvetové hlavy sú obklopené listeňmi usporiadanými do hviezdice. Kvety kvitnú od júla do septembra.

Plesnivec alpský je liečivka. Obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Výťažok z plesnivca je účinný antioxidant, je antibakteriálny, antiseptický a má protiplesňové účinky. Blahodarne pôsobí na pokožku a spomaľuje proces starnutia.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané