7.2 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

„Všetci sa domnievajú, že hlavným poslaním stromu je plodiť ovocie, ale v skutočnosti jeho hlavným poslaním je stvoriť semienko.“

Bez stromov by na Zemi nemohol existovať život. Stromy v procese fotosyntézy prijímajú oxid uhličitý a vylučujú kyslík, ktorý je pre živočíchy a človeka nevyhnutný.

Dreviny sa od bylín odlišujú nadzemnou drevnatou stonkou, ktorá je pokrytá borkou. Drevnatá stonka chráni rastlinu pred nepriaznivým počasím a takáto rastlina prežije aj v chladným oblastiach. Drevinami a ich výskumom sa zaoberá denrológia.

Dreviny obsahujú drevo, ktoré sa skladá z celulózy a lignínu. V stonke sú cievne zväzky, prostredníctvom ktorých v rastline živiny cirkulujú.

Dreviny delíme na :

  • Stromy vyrastajú zo semien. Semená sa nachádzajú vo vnútri plodov. Rásť začína pri vhodnej teplote a vlhkosti. Nadzemná časť stromu je kmeň s korunou, kde sú vetvy. Veľkosť listov je obmedzená. Veľkosť stoniek a koreňov neobmedzená. Malý strom nazývame semenáčik. Všetky stromy sú suchozemské a fotoautotrofné rastliny.
  • Ker alebo krovina je drevnatá rastlina. Rozvetvuje sa pri zemi, napr. čajovník.
  • Liany sú popínavé rastliny s drevnatou stonkou. Liana korení v zemi a kmene iných stromov využíva ako oporu pre svoju stonku, čím dosiahne do vyšších častí lesa s väčšou intenzitou svetla.
  • Polokry sú prechod medzi bylinami a drevinami. V nepriaznivom počasí, napr. počas zimy, prežíva iba 10-20 cm drevnatá stonka, zvyšok rastliny uhynie.

Dreviny rastú celoročne, častejšie však sezónne. V oblastiach mierneho pásma, rastú stromy na jar a začiatkom leta.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané