13.4 C
Bratislava
streda, 8 mája, 2024
spot_img

Pohyb vody je vyvolaný iba gravitačnou silou. Podzemné vody a pramene.

Výskyt a kvalita podzemnej vody je ovplyvnená skladnou hornín, ktoré sa pod povrchom nachádzajú. Podzemné vody sa nachádzajú tam, kde sú horniny, ktoré sú schopné vodu nielen prijať ale aj ju spätne odovzdať. Pohyb vody je vyvolaný iba gravitačnou silou. Vodu tlačí hydrostatický tlak a voda tak prirodzene preniká do väčšej hĺbky. Rozlišuje tri pásma:

  • Vrchné pásmo, kde prebieha intenzívna výmena povrchovej a podzemnej hydrosféry. Voda je prevažne sladká alebo slabo mineralizovaná.
  • Stredné pásmo, kde je výmena vody spomalená, čím je voda viac mineralizovaná s vyššou teplotou.
  • Spodné pásmo, kde je výmena vody veľmi spomalená. Voda je veľmi mineralizovaná. Voda je slanšia a hypertermálna.

Slovensko svojou pestrou geologickou stavbou je bohaté na výskyt podzemnej vody. Najväčšie zásoby podzemnej vody sa nachádzajú v oblasti Žitného ostrova pri Dunaji a v riečnych usadeninách Dunaja.

Prameň je sústredený alebo rozptýlený výtok podzemnej vody na zemský povrch. Pramene môžeme deliť podľa rôznych kritérií. Podľa doby výronu vody sú pramene stále, občasné a epizodické. Podľa výdatnosti sú pramene s veľmi vyrovnanou výdatnosťou, s priemerne vyrovnanou a nevyrovnanou výdatnosťou. Podľa spôsobu výstupu vody z podzemia sú pramene zostupné, vyvierajú v roklinách a údoliach. Výstupné pramene, kedy voda vyteká pri výstupnom pohybe vplyvom tlaku vody a nachádza sa medzi dvoma nepriepustnými vrstvami. A pretekajúce pramene, ktoré sú perlivé.

Podľa chemického zloženia rozlišujeme podzemné vody na obyčajné a minerálne. Minerálne vody sa od tých obyčajných odlišujú množstvom a druhom rozpustených minerálnych látok, plynov a teplotou.

  • Minerálne vody na zem vystupujú pozdĺž zlomov a v hĺbke sa obohacujú minerálnymi látkami
  • Slatina, Santovka, Salvator, Rajec, Mitická a ďalšie.
  • Termálne pramene sú vody, ktoré dosahujú viac ako 25 ºC.
  • Vyskytujú sa v okolí Piešťan, Trenčianskych Teplíc, Dudiniec, Kováčovej, Číža, Liptovského Jána, Bardejova a ďalších miest.

Minerálne vody sú skôr určené na priamu konzumáciu, termálne pramene využívame v kúpeľníctve. Obsah jednotlivých látok v minerálnych a termálnych vodách má priaznivý účinok na ľudské zdravie.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané