22.2 C
Bratislava
utorok, 14 mája, 2024
spot_img

Atraktívna v každom ročnom období. Prírodná rezervácia Čertov.

Na slovensko-českom pohraničí pohoria Javorníky nájdete turistické chodníky, lyžiarske vleky, cyklotrasy aj wellness. Prírodná rezervácia Čertov je atraktívna v každom ročnom období.

Prírodná rezervácia Čertov má rozlohu 400,755 hektárov. Čertov sa nachádza v katastroch obcí Horná Mariková a Lazy pod Makytou v okrese Považská Bystrica, v nadmorskej výške 600 -804 m n. m.. Rezervácia je súčasťou CHKO Kysuce.

Oblasť pokrývajú zmiešané lesy pozostávajúce z javora, jedle a jarabiny. Popri potokoch sa vyskytujú vŕby a jelše. Medzi ohrozené biotopy na tomto území patria :

  • Lipovo-javorové sutinové lesy.
  • Kyslomilné bukové lesy.
  • Nížinné a podhorské kosné lúky.

Chránenou rastlinou vyskytujúcou sa v tejto oblasti je šikoušek zelený (Buxbaumia viridis). V prírode nájdete ľalie, pribilce a popolavce kučeravé.

Zastúpenie živočíchov v rezervácií je pestré, žije tu niekoľko chránených, ohrozených druhov.

  • Z chrobákov tu žije roháč veľký (Lucanus cervus) a Fuzáč alpský (Rosalia alpina).
  • Z obojživelníkov sa vyskytuje Kunka žltobruchá (Bombina variegata).
  • Z menších cicavcov sú tu početné kolónie netopiera veľkého (Myotis myotis). a uchaňe čiernej (Barbastella barbastellus),
  • Z väčších cicavcov, šeliem na Čertove žije Rys ostrovid (Lynx lynx) a Medveď hnedý (Ursus arctos).

V rezervácií sú značené turistické chodníky a Náučný chodník Tri skaly. Chodník má dĺžku 13 km, začína v obci Dohňany. Trasu je možné prejsť peši, na bicykli, v zime na bežkách. Chodník vedie okolo Rozhľadne Púchovskej doliny na Tlstej skale s výhľadom do širokého okolia. Náučný chodník Tri skaly vedie okolo troch pozoruhodných prírodných úkazov. Lazovská skala je významných archeologickým náleziskom a viaže sa k nej povesť o rytierovi Očkajovi. V čertovej skale sa podľa rozprávania stretávajú čerti. Skala Vieska je výnimočná nájdenými skamenelinami a pôsobivou geológiou, o ktorú sa zaujímal už Dionýz Štúr.

Kód územia : SKUEV0102

GPS : 49.2776607295, 18.2216835022

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané