13.7 C
Bratislava
utorok, 7 mája, 2024
spot_img

„Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň.“ Vodstvo Slovenskej republiky.

Vďaka vysokým Karpatom väčšina u nás tečúcich riek iba pramení a pomerne rýchlo odteká a ústí do mora.

Územím Slovenska prechádza rozvodie medzi Baltským a Čiernym morom. Do Baltského mora odvádzajú svoje vody rieky Dunajec a Poprad na severe, ktoré sa vlievajú do Visly v Poľsku. Do Baltského úmoria patria 4⁒ územia Slovenska. Do úmoria Čierneho mora patrí 96⁒ plochy Slovenska. Čiernomorské úmorie má u nás tri povodia, povodie rieky Mravy a Dunaja na západe a Tisy na východe. Riečnu sieť Slovenska tvoria naše najväčšie  rieky:

  • Morava tvorí prirodzenú hranicu medzi Slovenskou a Českou republikou. Pri Devíne sa vlieva do Dunaja.
  • Váh je naša najdlhšia rieka, má 402,5 km. Pramení pri Kráľovej Lehote a je sútokom Bieleho Váhu prameniaceho pod Kriváňom a Čierneho Váhu, ktorý pramení pod Kráľovou Hoľou. Do Váhu sa vlievajú rieky Orava, Turiec a Kysuca, Nitra, Žitava a Malý Dunaj. Pri Komárne sa Váh vlieva do Dunaja.
  • Hron pramení pod Kráľovou Hoľou v Nízkych Tatrách. Vlieva sa do Dunaja pri Štúrove.
  • Hornád pramení pod Kráľovou Hoľou. Do Hornádu sa vlievajú Hnilec a Torysa.
  • Ipeľ pramení v Slovenskom Rudohorí, preteká smerom na juh do Juhoslovenskej kotliny. Tvorí prirodzenú hranicu s Maďarskom. Ipeľ sa vlieva do Dunaja.
  • Bodrog vznikol spojením dvoch riek, Ondavy, ktorá je sútokom s Topľou a Latorice, ktorá je sútokom Laborca a Uhu. V Maďarsku sa vlieva do Tisy.
  • Nitra pramení v Malej Fatre. V Komárne sa vlieva do Váhu.
  • Dunaj je najväčšia stredoeurópska rieka. Na Slovensko priteká z Nemecka a Rakúska. Dunaj spolu so svojím ramenom Malým Dunajom a prítokom Váhu vytvára Žitný ostrov. Dunaj je dôležitý ako plavebná magistrála spájajúca Slovensko s Čiernym a Severným morom a ako zdroj pitnej vody.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané