7.3 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Lesné vegetačné stupne.

V rôznych nadmorských výškach sa nachádzajú rôzne druhy drevín a porastov. Pri prechádzkach môžeme vidieť, že v nižších polohách sa nachádzajú skôr listnaté stromy, vo vyšších prevládajú smrečiny a v tých najvyšších rastú kosodreviny.

Na Slovensku rozlišuje 8 lesných vegetačných stupňov:

  • Dubový stupeň je do 300 m n. m.. Lesy najnižších polôh sú tvorené borinami, ktoré nahradili pôvodné brezovo-dubové lesy. Vyskytuje sa v okolí Záhoria.
  • Bukovo- dubový stupeň je od 200 do 500 m n. m.. V lese dominuje dub a buk, ktorý vytláča boriny. Je to prechodné pásmo medzi dubinami a bučinami.
  • Dubovo- bukový stupeň je od 300 do 700 m n. m.. V lese dominuje buk, dub vytáča boriny.
  • Bukový stupeň je od 400 do 800 m n. m.. Les je zmiešaný z bučín, často bez bylinného porastu.
  • Jedľovo-bukový stupeň je od 500 do 1000 m n. m.. Tu sa popri bukoch vyskytuje aj mohutná jedľa, miestami aj smrek. Jedľa je schopná prerásť buk a dožíva sa vyššieho veku, buk je však vitálnejší a sa rýchlejšie omladzuje. V tomto stupni sa nachádzajú naše najznámejšie pralesy, Dobročský prales a Stužica.
  • Smrekovo-bukovo-jedľový stupeň je od 900 do 1300 m n. m.. Tento stupeň nadväzuje na predchádzajúci avšak tu už prevládajú ihličnaté dreviny, predovšetkým na živiny chudobnejších horninách.
  • Smrekový stupeň je od 1250 do 1550 m n. m.. Stupeň je tvorený pomerne úzkym pásom pozdĺž hornej hranice lesa. Smrek býva často až po zem zavetvený. Táto nadmorská výška nie je ideálne pre rast smreku, avšak nenachádzajú sa tu škodcovia, ktorým táto vysokohorská klíma nevyhovuje.
  • Kosodrevinový stupeň sa nachádza nad 1550m n. m.. Kosodrevinu už nepovažujeme za les, je to krovité spoločenstvo. Nad kosodrevinou sa nachádzajú už iba nelesné stupne holí a skál.

Okrem členenia lesov na stupne podľa výskytu v nadmorskej výške – zonálne lesy, na Slovensku rozlišujeme aj tzv. azonálne lesy. Azonálne lesy sa vyskytujú vo viacerých stupňoch zonálnych lesov, pretože rast drevín v nich nie je podmienený nadmorskou výškou. Sú to napr. sutinové javoriny a jaseniny, boriny na vápencových bralách, jelšiny v okolí tokov a lužné lesy. 

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané