13 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024
spot_img

Je charakteristický členitým terénom. Slovenský raj.

Slovenský raj je horské pásmo na východnom Slovensku v oblasti Spiša a horného Gemera. Je považovaný za jednu z najkrajších prírodných oblastí Slovenska. Z geomorfologického hľadiska patrí do Spišsko-gemerského krasu a leží v severovýchodnej časti Slovenského rudohoria. Oblasti horského pásma Slovenského raja chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.

Je charakteristický členitým terénom – roklinami, potokmi s vodopádmi a krasovými formami, ktoré sú pre turistov sprístupnené formou chodníkov, v náročnejších častiach aj technickými pomôckami.

Slovenský raj má rozlohu asi 210 km² na území okresov Spišská Nová Ves Poprad a Rožňava. Pretekajú ním rieky Hornád a Hnilec. Lesy pokrývajú až 90% územia parku, ide najmä o jedľovo-bukové lesy, dealpínske lesy ale aj zmiešané lesy. Najvyšší vrch je Boroviak v masíve Ondrejisko (1 272 m n. m.), najnižším miestom je koryto Hornádu (466 m n. m.).

Najkrajšie trasy

Suchá Belá

Asi najnavštevovanejšou trasou v Slovenskom raji je dolina potoka Suchá Belá. Turistický chodník vedie priamo z jedného z najznámejších centier cestovného ruchu v Slovenskom raji – Podlesku. Priechod dolinou trvá približne 2 hodiny, no tým, ktorí si počas prechádzky radi užívajú pohľad na okolitú prírodu, bude trasa trvať určite o niečo dlhšie. Suchá Belá totiž ponúka prekrásne pohľady na dielo prírody. Tiesňava a niekoľko vodopádov vám ukážu pravú tvár Slovenského raja.

Turistická trasa naprieč Suchou Belou je síce dlhá len 4 kilometre, no i tak nie je jednoduchá. Nájdete tu totiž niekoľko rebríkov, ktoré vám pomáhajú zdolať jednotlivé vodopády. Najvyšší, Mišov vodopád, pritom meria až 29,5 metra.  Navyše nezabúdajte, že podobne ako väčšina podobných trás, ktoré vedú cez rokliny Slovenského raja je aj Suchá Belá jednosmerný chodník.

Prielom Hornádu

V poradí asi druhý najznámejší a najnavštevovanejší kúsok z nášho Raja. Dĺžkou však tento kaňon obsadzuje prvé miesto na Slovensku. Rebríky, mosty, reťaze. Všetko to, čo Slovenský raj vystihuje, v Prielome Hornádu nájdete. Trasa, ktorá vedie celý čas popri rieke ponúka skvelé divadlo aj v zime. Ak počasie praje, vytvorí sa tu totiž 12 kilometrov dlhé klzisko.

Asi 16 kilometrov dlhú trasu, vytvoril Hornád zarezaním sa do tvrdej skaly počas tisícky rokov. Skalné steny tu miestami dosahujú výšku až 300 metrov. Kto nechce prekonávať 7 mostov, 320 metrov reťazí, 140 stúpačiek a 70 metrov drevených lávok môže sa Prielomom Hornádu preplaviť na požičaných člnoch.

Link

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané