20.6 C
Bratislava
štvrtok, 2 mája, 2024
spot_img

Jánošíkove diery sa dajú absolvovať aj s deťmi.

Jánošíkove diery alebo len Diery je sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre.

Diery sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov.

Východiskom do Dier sú osady patriace do katastrálneho územia obce Terchová – Štefanová a Biely Potok. V Dolných dierach je vybudovaný náučný chodník. Horné diery sú v zimnom období uzatvorené. Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami. V roku 2009 sa začala kompletná výmena oceľových konštrukcií na tejto trase.

Jánošíkove diery sa dajú absolvovať aj s deťmi, je vhodné sa vopred pripraviť. Niektoré rebríky dosahujú výšku 12 až 15 m, môže sa šmýkať, preto je dobré zvážiť kondíciu a pripravenosť celej skupiny. V zime bývajú rebríky a chodníky pokryté ľadom.

Zaujímavým javom v kaňonoch Jánošíkových dier je inverzia. Udržiava sa tu studený vzduch, vďaka ktorému sa tu dajú popri potoku a na vlhkých skalných stenách pozorovať horské a vysokohorské druhy rastlín. Naopak slnečné strany a výslnné skalné vrcholy vápencových brál sú domovom suchomilných a teplomilných rastlín.

Kde začať prehliadku Jánošíkových dier?

Hlavnými východiskovými bodmi túr do Jánošíkových dier je podhorská obec Terchová a jej miestne časti Biely Potok a Štefanová. Do týchto oblastí sa bez problémov dostanete autom, alebo kombináciou verejnej dopravy. Malá Fatra je všeobecne dobre dostupným pohorím. Nachádza sa v strednej časti Slovenska a rýchlo sa sem dopravíte aj výborným vlakovým spojením cez Žilinu v kombinácii s autobusom. K dobrej dostupnosti prispieva i fakt, že v blízkosti sú lokalizované významné lyžiarske strediská.

Zaujímavosti v okolí

  • Veľký Rozsutec 1610m – jedinečný slovenský vrchol, turisticky veľmi atraktívny
  • Malý Rozsutec – podobne ako Veľký Rozsutec, jeden z najpopulárnejších vrcholov tejto časti Malej Fatry
  • Stoh – ideálny cieľ na pekný skitouringový výlet
  • Hrebeňovka Krivánskej Malej Fatry – táto hrebeňovka je jedným z najkrajších a najčastejšie podnikaných horských prechodov Slovenska
  • Zbojnícky chodník – veľmi atraktívna trasa pomedzi prížažlivé skalné veže a útvary s množstvom výhľadov, vedie po modrej značke z Tiesňav dolinou Obšívanka do Terchovej, priechodná je obojsmerne

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané