13 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024
spot_img

Hlboko v horách a na lesných lúkach môžeme vidieť srnčiu a jeleniu zver, diviakov, jazvecov či líšky. Brezovské karpaty.

Kód územia:SKUEV0278
Kraj:Trenčiansky kraj
Rozloha:2670,955 ha
Správca územia:Správa CHKO Malé Karpaty
Katastrálne územia:Brezová pod Bradlom, Dobrá Voda, Dolný Lopašov, Hradište pod Vrátnom, Chtelnica, Košariská, Prašník

Biotopy, ktoré sú predmetom ochrany

6240    Subpanónske travinnobylinné porasty

9150    Vápnomilné bukové lesy

9130    Bukové a jedľové kvetnaté lesy

9180    Lipovo-javorové sutinové lesy

6190    Dealpínske travinnobylinné porasty

6510    Nížinné a podhorské kosné lúky

8310    Nesprístupnené jaskynné útvary

91H0   Teplomilné panónske dubové lesy

6210    Suchomilné travinnobylinné a krovinové porasty na vápnitom

91E0   Lužné vŕbovo-topoľové a jelšové lesy

6110    Pionierske porasty na plytkých karbonátových a bázických substrátoch zväzu Alysso-Sedion albi

Brezovské Karpaty sú jedným zo štyroch podcelkov Malých Karpát. Najvyšším bodom Brezovských Karpát je vrch Klenová (585 m n. m.). Centrálnu časť územia zaberá geomorfologická časť Dobrovodská kotlina s typickým vápencovým krasom (miestny názov Dlhé Skálie).

Rozprestierajú sa od Bukovej po obec Prašník. Na západnom okraji ležia obce Košariská, Brezová pod Bradlom, Hradište pod Vrátnom, Jablonica a Cerová, z juhovýchodnej strany Trstín, Dechtice, Chtelnica, Dolný Lopašov a Prašník. Uprostred Brezovských Karpát nájdeme obec Dobrá Voda, nachádzajúcu sa v Dobrovodskej kotline. Na severovýchode pokračujú Malé Karpaty podcelkom Čachtické Karpaty, západným smerom Pezinské Karpaty. Severný okraj lemuje Myjavská pahorkatina a Podmalokarpatská zníženina (podcelok Borskej nížiny), južným smerom je to Trnavská pahorkatina (podcelok Podunajskej pahorkatiny).

Nachádza sa tu viacero menších prírodných rezervácii, vyhlásených hlavne vďaka jedinečným lesným bylinám. Najväčšia PR Slopy, v ktorej sa nachádza i zrúcanina hradu, sa nachádza pod vrchom Slopy (432 m n. m.) pri Dobrej Vode. Východne od obce Dobrá Voda nájdeme PP Vyvieračka pod Bachárkou, odkiaľ nepravidelne vyviera voda. Pri obci Prašník nájdeme PR Čerenec, PP Veľká pec s jaskyňou, PP Malá Pec – s dvoma malými jaskyňami (vrch Malá Pec – 392 m n. m.), PR Orlie skaly (vrch Dúbrava – 433 m n. m.).

Brezovské Karpaty tvoria väčšinou listnaté stromy ako dub, buk, breza či jelša. Na slnečných južných stráňach kvitne zákonom chránený poniklec veľkokvetý, prvosienka holá, konvalinka voňavá alebo klinček včasný. V jarných mesiacoch sa vo vyšších polohách rozmnožil cesnak medvedí. Hlboko v horách a na lesných lúkach môžeme vidieť srnčiu a jeleniu zver, diviakov, jazvecov či líšky. V 50-tych rokoch dvadsiateho storočia boli v danej lokalite nasadené muflóny, ktoré sa časom rozmnožili a prešli aj do iných častí Malých Karpát. V skalnatých útvaroch hniezdi myšiak hôrny, jastrab veľký, sokol sťahovavý, kaňa, krkavec čierny, výr skalný a iné.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané