13.2 C
Bratislava
piatok, 3 mája, 2024
spot_img

Symbol lásky a nositeľka šťastia. Lastovička obyčajná.

Prítomnosť lastovičky je neklamným znakom, že jar prišla. Lastovička je považovaná za symbol lásky a nositeľku šťastia.

Lastovička obyčajná alebo lastovička domová (Hirundo rustica) je vzrastom menší vták z čeľade lastovičkovité. Vyskytuje sa v Európe, Ázii, severnej Afrike a severnej Amerike. Na Slovensku sa vyskytuje na celom území od nížin do 1350 m n. m. na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách. Lastovička hniezdi v blízkosti ľudských obydlí.  Lastovička obyčajná je sťahovavý vták. Zo zimovísk v Afrike, sa na naše územie vracia koncom marca a v apríli. Do nižšie položených lokalít prilieta neskôr. Na jeseň najviac lastovičiek odlieta v polovici septembra. Z nižších oblastí, napr. z okolia Sĺňavy alebo Piešťan lastovičky odlietajú v novembri. Pred odletom sa lastovičky zoskupujú do veľkých kŕdľov a spoločne odlietajú. 

Lastovička obyčajná je malý vták. Dĺžka tela je 180-220 mm. Váži 11-22 g. Samec a samica sa výzorom od seba neodlišujú. Chrbát lastovičky je čierny s modrým leskom. Čelo a hrdlo je gaštanovočervené. Široký pás cez hrvoľ je čierny. Spodná časť tela je bledá. Nohy a zobák sú čierne. Charakteristickým znakom lastovičiek je dlhý vidlicový chvost. Samec má chvostové perá dlhšie ako samica.

Lastovička obyčajná hniezdi 2krát do roka. Prvé hniezdenie začína v máji, druhé koncom júna. Lastovička stavia hniezdo väčšinou na budovách, na kôlňach, pod rímsami domov a pod mostami, v hospodárskych budovách. Hniezdo je otvorené, oválneho tvaru. Hniezdo je vystavané zo stebiel, rastlín, slamy, trávy a spevnené blatom, je vystlané perím. Do vybudovaného hniezda sa lastovičky zvyknú vracať aj niekoľko sezón.

Lastovičky nežijú v trvalých pároch. Samec a samica tvoria pár iba v danej sezóne počas hniezdenia. Samica kladie 4-6 vajec. Vajcia sú biele s hnedočervenými škvrnami. Inkubačná doba je 14-16 dní. Vajcia zahrieva iba samica. Po vyliahnutí sú mláďatá kŕmené oboma rodičmi počas 19-23 dní a následne opúšťajú hniezdo.

Lastovička sa živý lietajúcim hmyzom.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané