3.1 C
Bratislava
utorok, 23 apríla, 2024
spot_img

Krásne princezné sa menia na Labuť veľkú.

Najväčší vodný vták na Slovensku je vzácna a chránená labuť veľká.

Labuť veľká alebo labuť hrbozobá (Cygnus olor) je druh z čeľade kačicovité. Na Slovensku hniezdi najmä v západnej časti krajiny. Vidieť ju môžeme na Senianskych rybníkoch. Postupne sa rozšírila ďalej na východ, napr. do okolia Spišskej novej Vsi. V súčasnosti sa odhaduje 400 -1000 hniezdiacich párov labutí. Zimuje na nezamŕzajúcich stojatých vodách, ako sú rybníky a štrkoviská a vodných tokoch, na rieke Morave, Dunaji, Váhu, Nitre, Hrone, Hornáde, Laborci a Latorici.

Labuť patrí medzi najväčších a najťažších lietajúcich vtákov:

  • Dĺžka tela je 145 – 160 cm.
  • Váži 8- 20 kg.
  • Rozpätie krídel je približne 235 cm. Labuť pred vzlietnutím z vodnej hladiny najskôr začne mávať krídlami a behá nohami po vode a potom sa zľahka vznesie. Pri mávaní mohutnými krídlami vzniká piskľavý šum.

Typické sfarbenie labute je snehovobiele s čiernymi nohami. Na južnej pologuli sú labute čierne. Operenie dospelého jedinca tvorí 25 000 pier. Zobák je červený s čiernym koreňom a špičkou. Pri koreni zobáka je umiestnený čierny hrboľ. Mláďatá sú sivé s modrými nohami. Ako všetci z čeľade kačicovité, aj labute pri pŕchnutí strácajú perie v oblasti krídel a nie sú v tomto období schopné letu. Aby však zostali mláďatá chránené, najskôr pŕchne samica. V momente, keď je perie samice na krídlach obnovené a je schopná lietať, začína pŕchnuť samec.

Labute žijú v trvalých pároch. Páry spolu zostávajú počas celého života, ak jeden partner uhynie, druhý vytvorí pár z iným jedincom. Trvalé partnerské páry vytvárajú v 3 až 4 roku života. Hniezdo stavajú na brehoch z prútia a tŕstia od konca apríla a v máji. Samec prináša materiál a samica stavia hniezdo. Počas svadobných hier plávajú spolu s ohnutým krkom a nadvihnutými krídlami. Samec ponára hlavu a špliecha na seba vodu. V marci a júny samica kladie 4 -8 zelenkastých vajec. Vajcia zahrieva samica. Samec stráži hniezdo, vajcia zahrieva iba ak sa samica vzdiali. Inkubačná doba je 35 dní. Krátko po vyliahnutí sú mláďatá pripravené sa pripojiť k rodičom na vodnej hladine. Mláďatá sa osamostatňujú po dvoch mesiacoch. Labuť sa dožíva asi 7 rokov, výnimočne 50tich rokov.

Po uhniezdení samec chráni teritórium voči votrelcom, ľuďom, iným labutiam alebo inému nepriateľovi. Samec v prípade ohrozenia zaujme obranný postoj. Zdvihne krídla, naježí perie na chrbte a s dozadu natiahnutým, prehnutým krkom rýchlo pláva voči votrelcovi. Zblízka útočí zobákom a mohutnými krídlami. Na Slovensku žijú labute väčšinou osamotene v pároch, málokedy ich vidíme žiť v kŕdľoch ako iné vtáky.

Labuť veľká je vegetarián, bylinožravec. Živý sa zrnami, vodnými rastlinami, vodnými riasami, mladými výhonkami, ktoré trhá z vodného dna pomocou svojho dlhého krku. Dosiahne pod hladinu až do hĺbky jedného metra. Labuť môže zotrvať pod hladinou až 10 sekúnd a pritom nepretržite konzumovať potravu. Mláďatá zbierajú potravu z vodnej hladiny.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané