-1.7 C
Bratislava
utorok, 5 decembra, 2023
spot_img

Deň prespí v úkryte, v noci loví. Výr skalný.

Pôvodným obyvateľom a jedným z najstarších druhov vôbec, obývajúci naše končiny je výr skalný.

Výr skalný (Bubo bubo) je druh sovy z čeľade sovovité (Strigidae). Vyskytuje sa v lesoch, v starých zárastoch a skalách. V lesoch hniezdi na zemi, medzi koreňmi stromu alebo stavia hniezda v starých dutých stromoch, vo výklenkoch skál, v opustených kameňolomoch alebo preberá hniezda iných vtákov. Vyskytuje sa v nadmorských výškach nížin od 200 m n. m. a stredných výškach od 1000 do 1500 m n. m..

Naša najväčšia sova Bubo bubo :

  • Je dlhá 600- 750 mm. Chvost meria 255 mm.
  • Váži 1330 -2800 g.
  • Má rozpätie krídel 160- 188 cm.

Sfarbenie výra skalného je hnedohrdzavé s tmavými škvrnami, na brušku s výraznejšími škvrnami a pruhovaním. Hrdlo je biele. Typický je kolísavý let. Poznávacím znakom sú vyčnievajúce uši a zarastené nohy s pazúrmi .

Vyskytuje sa na celom území Slovenska, jeho populácia sa však v posledných rokoch zmenšuje. Na Slovensku sa odhaduje 300 až 400 hniezdiacich párov. Samec toká vo februári. Samec sa po zotmení snaží svojím húkaním zaujať samičku. Húkanie opakuje niekoľkokrát za sebou, môže trvať aj hodinu. Ak samica reaguje na samcovo tokanie, pár zostáva spolu celý život. Samica kladie 3 -4 vajcia v priebehu marca a apríla. Inkubačná doba je 33 -38 dní. Vajcia zahrieva iba samica, samec zabezpečuje potravu. Mláďatá sú kŕmené oboma rodičmi. Z hniezda vylietavajú po 5-6 týždňoch.

Výr skalný sa živý prevažne cicavcami, napr. zajacmi a vtákmi, napr. bažantmi. Výr sa dokáže dobre prispôsobiť prostrediu. Loví korisť, ktorá je momentálne dostupná. Dokáže útočiť aj na rovnako veľké aj väčšie živočíchy ako je on sám. Táto sova je schopná usmrtiť líšku a v pazúroch ju v lete odniesť do svojho úkrytu.

Výr skalný zotrváva vo svojom teritóriu a bráni ho. Ak sa cíti ohrozený alebo loví, napadne aj iné sovy alebo dravce, napr. sokola, myšiaka, pustovku.

Výr skalný je samotár. Deň prespí v úkryte, v noci loví. Ak samec so samicou zdieľa jedno teritórium, každý jedinec má svoj úkryt a lovia oddelene.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané