16.8 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024
spot_img

Predátor, ktorý v našich podmienkach nemá prirodzeného nepriateľa. Orol skalný.

Majestátny dravec orol skalný patrí k symbolom Slovenských hôr. Orol je predátor, ktorý v našich podmienkach nemá prirodzeného nepriateľa. Orol skalný je chránený.

Orol skalný (Aquila chrysaetos) je dravec z čeľade jastrabovitých. Jeho výskyt zaznamenávame na takmer celom území Európy, Ázie, severnej Ameriky a severnej Afriky. U nás hniezdi na strednom, severnom a východnom Slovensku, od Strážovských vrchov na západe po Poloniny na východe. Obýva stredne vysoké až vysoké zalesnené pohoria. Zdržiava sa v blízkosti poľnohospodárskej krajiny, v kotlinách.

Orol skalný je druhým najväčším hniezdiacim dravcom. Rozpätie krídel je 2 až 2,2 metra. Hmotnosť orla je 3,5 až 5 kg. Letky sú pri lete zreteľne viditeľné. Dospelé jedince sú sfarbené do hneda so žltohnedým temenom a tylom hlavy.

 Orol skalný je verný svojmu teritóriu. Buduje mohutné hniezda na stromoch alebo v skalách, môže ich mať viacero. Orly skalné  žijú v stabilných pároch. Na Slovensku sa odhaduje 70 až 90 párov. Svadobné lety, párenie začína koncom januára, výnimočne na jeseň v októbri. Samica kladie väčšinou dve vajcia v rozostupe troch až piatich dní, koncom marca. Mláďatá sa rodia po 44 až 45tich dňoch. Mláďa vyletuje z hniezda koncom júla, v auguste. Mláďa je závislé na rodičoch. Mláďatá dospievajú v piatich rokoch života.

Orol skalný je rýchli a silný lovec. Vznáša sa vo vzduchu a svoju korisť prekvapí. Korisť je zachytená na zemi silnými pazúrmi a je usmrtená. Väčšie zvieratá, ako napr. kamzík, orol chytí za hlavu a pazúrmi prerazí lebečnú kosť. Páry občas lovia spolu. Jeden korisť nadženie, druhý zaútočí. Orol môže vo vzduchu niesť korisť, ktorej hmotnosť prevyšuje tú jeho. Je schopný v lete niesť až 9 kg. Orol sa živý stredne veľkými cicavcami, napr. zajacmi, kunami, vevericami, svišťami, potkanmi, ježkami, drobnými hlodavcami, mačkami, mladými srnami, líškami a kamzíkmi, vtákmi, najčastejšie holubmi.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané