15 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024
spot_img

Na planéte žije 14 000 druhov mravcov. Mravec hôrny.

Najväčším silákom v hmyzej ríši je mravec hôrny. Pri svojej hmotnosti asi osem miligramov dokáže zdvihnúť a preniesť až jej päťdesiatnásobok.

 Mravec hôrnyalebo mravec lesný (Formica rufa) patrí do čeľade mravcovité a medzi štíhlopáse blanokrídlovce.

Na planéte žije 14 000 druhov mravcov. Mravec hôrny je výnimočný, v prípade ohrozenia, schopnosťou vystreknúť zo zadočka kyselinu mravčiu. Mravce sú sociálny hmyz žijúci v kolóniách prevažne v nížinných lesoch. Mravce budujú kopcovité hniezda- mraveniská. Výška mraveniska dosahuje až 1,5 metra a chodby môžu siahať až 2 metre pod zem. Mravenisko budujú z trávi, vetvičiek alebo ihličia na mieste s dostatkom slnečných lúčov. V mravenisku žije priemerne 100 000 až 400 000 jedincov, pričom kráľovien, matiek môže byť až 100. Mravčia kolónia pozostáva z :

  • Matky, kráľovnej, ktorá je zakladateľkou kolónie. Na jar, po svadobnom lete, kedy sa samice a samce vo vzduchu pária, stráca krídla a zväčší sa jej bruško. Dožíva sa približne 20tich rokov. Kráľovná je najväčšia v mravenisku, meria 12 – 15 mm. Oplodnená kráľovná kladie vajíčka.
  • Robotnice sú samičky, sú dvojfarebné, červené a tmavo hnedé až čierne. Veľkosť robotníc je 4,5 až 9 mm. Robotnice sa starajú o matku, vajíčka, larvy a kukly, starajú sa o čistotu v mravenisku. Robotnice zabezpečujú potravu a natrávenú si ju odovzdávajú. Sú bezkrídle.
  • Vojakov, ktorí strážia a bránia mravenisko.

Telo mravca sa skladá z bruška, hrude, hlavy a 6 nôh. Na hlave sa nachádzajú zložené oči, hryzadlá a tykadlá.

Mravce žijú v symbiotickom vzťahu s voškami. Mravce chránia vošky a tie im na oplátku poskytujú sladký výlučok, tzv. medovicu. Okrem medovice sa živia iným hmyzom, pavúkmi, mŕtvymi rastlinami a živočíchmi. Za potravou sú schopné prejsť 100 metrovú trasu. Mravce hôrne chránia svoje teritórium a ak sa cítia ohrozené napádajú a usmrcujú iné druhy mravcov.

Mravce hôrne sú užitočným pomocníkom lesníkov. Často sú nasádzané lesníkmi ako forma ochrany proti škodcom. Mravec hôrny je zákonom chránený.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané