13.2 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Na Slovensku sa vyskytuje vzácne. Sága stepná. 

Najväčším druhom kobylky na území Slovenskej republiky je Sága stepná. Zároveň je to najväčší druh hmyzu žijúci v Európe.

Sága stepná (Saga pedo) je veľká bezkrídla kobylka dorastajúca až do veľkosti 12 cm.

Na Slovensku sa vyskytuje vzácne, približne asi v 20tich lokalitách. Najčastejšie je pozorovateľná v oblasti Malých Karpát a Devínskej Kobyly. Obľubuje vysušené stepi, vápencové škrapy a svahy vo výške cca 433 m n. m.. Prirodzeným prostredím ságy stepnej sú lesostepi a listnaté lesy.

Sfarbenie ságy stepnej je zelené, v južných oblastiach môže byť hnedá alebo škvrnitá. Nemá krídla. Predné nohy má prispôsobené na držanie koristi a husto posiate ostňami. Zadné nohy má mimoriadne dlhé. Na rozdiel od iných kobyliek nohami kráča, neskáče.

Pri tomto druhu hmyzu sú známe iba samičky. Samčeky ešte neboli nájdené. Pravdepodobne sa rozmnožuje partenogeneticky, čo znamená, že vajíčka sa vyvíjajú bez oplodnenia.

  • V jesenných mesiacoch do pôdy kladie pomerne veľké vajíčka. Celkovo nakladie 25 až 30 vajíčok, ktoré ukladá samostatne.
  • V máji nasledujúceho roka sa z vajíčka vyliahne nymfa, ktorá je podobná dospelému jedincovi.

Sága stepná je dravec, loví drobný hmyz ako koníky, veľké kobylky, trúfne si aj na dravú modlivku, známe sú aj prípady kanibalizmu. Sága stepná je najaktívnejšia večer a v noci.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané