12.1 C
Bratislava
štvrtok, 25 apríla, 2024
spot_img

Čík európsky

Je to malá podlhovastá ryba, obývajúca bahnisté dno stojacich alebo pomaly tečúcich vôd z čeľade pĺžovité (Cobitidae). Okolo úst ma 10 fúzikov. Prsné plutvy u samcov sú o niečo dlhšie ako u samíc.Na území Slovenska je to pôvodný, dnes ohrozený a chránený druh.

Žije pri dne alebo v bahne stojatých, prípadne iba mierne tečúcich vôd, dobre prehrievaných a zarastených vegetáciou. Je prispôsobený na prežívanie vo vodách s nedostatkom kyslíka. Okrem žiaber dokáže sliznicou čreva využiť kyslík z prehltnuté­ho vzduchu. Pri vypúšťaní vzduchu z tráviaceho traktu vydáva charakteristický zvuk. Aktívny je za súmraku a v noci. Samice sú schopné neresu pri dosiahnutí dĺžky tela 15 – 18 cm. Neresí sa v apríli, máji a júni na vodnej vegetácii alebo korienkoch drevín. Lepkavých ikier s priemerom 2 mm môže byť až 150 000 od jednej samice. Potomstvo neochraňuje. Vyliahnuté zárodky majú spočiatku vonkajšie nitkovité žiabre. Je všežravec, žerie malé larvy bentickýchbeztavovcov, najmä hmyzu, ale aj drobné mäkkýše. Počas tuhej zimy a nedostatku vody sa zahrabáva do substrátu až do hĺbky 20 – 30 cm extrémne až 70 cm, najmä počas sucha.

Býval hojný v starých, odrezaných alebo pomaly tečúcich ramenách Moravy, Dunaja, Malého Dunaja. Vyskytoval sa v Žitave, Váhu, Dudváhu, Ipli, Tise, Bodrogu, Laborci, Latorici, Onda­ve, Trnávke a v melioračných kanáloch Podunajskej a Východoslovenskej roviny. Druh sa vyskytuje na 23 územiach európskeho významu.

Nemá hospodársky význam, hoci sa v historických dobách konzumoval. Je jediným zástup­com svojho rodu na Slovensku. Kedysi bol obľúbenou nástražnou rybkou na lov sumca.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané