11.7 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Rosnička stromová

Rosnička zelená (Hylaarborea) je žaba z čeľade rosničkovité (Hylidae). Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov rosnička zelená patrí medzi najmenej ohrozené druhy, trend celkovej populácie je klesajúci, vo vhodných biotopoch je hojná, okraj areálu jej rozšírenia v Západnej Európe sa stáva nesúvislý z dôvodu významného pokles jej stavov.

Dorastá do dĺžky 5 cm a výšky 3 – 4 cm. Historicky je známa ako akýsi barometer, pretože reaguje na zmenu tlaku, ktorý kolíše obvykle pred dažďom. Sfarbenie rosničiek zelených je trochu premenlivé, pretože kožné pigmenty reagujú na teplotu a vlhkosť, a tak sa jej sfarbenie mení od svetlozelenej na tmavozelenú, žltkastú, šedú alebo dokonca až na hnedú. Zadné končatiny má viditeľne silnejšie ako predné, čo umožňuje rýchle skákanie. Na oboch končatinách má priľnavé chodidlá určené na šplhanie a na pomerne guľatej hlave a na bokoch nápadný vodorovný čierny prúžok, ktorý sa tiahne od nozdier cez oko a ušný bubienok až k predným končatinám. Obe pohlavia sú si na prvý pohľad veľmi podobné, ale bezpečnou odlišnosťou je samcov hnedožltý vak na hrdle.

Rosnička zelená obýva listnaté lesy, lúky s krovinami a záhrady nížin a stredných polôh celého Slovenska, vystupuje do nadmorskej výšky 1 000 m n. m. až po okraj ihličnatých lesov. Živí sa širokou škálou obvykle živočíšnej potravy. Dospelí sa živia prevažne väčšími bezstavovcami, väčšinou potom hmyzom a pavúkmi, ktoré sa nachádzajú na listoch stromov a ktoré často lovia pomocou rýchleho skoku, na ktorý korisť nestačí väčšinou nijak zareagovať.

Pohlavnú dospelosť dosahuje zhruba vo veku jedného roka. Pária sa od apríla do augusta. Párenie začína ihneď po prilákaní samice a pretože býva samec menší, ľahne si na chrbát samice. Samice vajíčka kladú obvykle dvakrát do roka.

Je zákonom chránená, spoločenská hodnota je 230 €

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané