15 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024
spot_img

V lese ukryté, zeleňou obkolesené, tajomné kamenné …Kamenné zaujímavosti Slovenska.

Skalné kamenné dvojkreslo

V lese ukryté, zeleňou obkolesené, tajomné kamenné dvojkreslo je miestnou atrakciou v obci Lietava. Každoročne priláka mnoho turistov, ktorí s údivom sledujú tento úžasný výtvor. Prechádzku ku skalnému kamennému dvojkreslu môžete spojiť s výletom na Lietavský hrad, alebo sa tu pristaviť počas túry na vrch Skalky.

Dvojkreslo je údajne dielom talianskych kamenárov, ktorí si jeho tesaním zrejme krátili voľné chvíle počas lámania kameňa na stavbu mosta v Budatíne v 18. storočí. Existuje však aj domnienka, že kamenné dvojkreslo predstavuje kultový objekt, ktorý súvisí so starovekým kultom Slnka a jeho vek môže presahovať úctyhodných 4 tisíc rokov.

Z miesta pri kamennom dvojkresla je krásny výhľad na Majer a Lietavský hrad. Ku kreslu sa dostanete z miestnej časti Lietava – Majer po cestičke oproti potravinám po asi 200 m chôdze.

Kamenná žena

Kamenná žena je prírodná pamiatka v správe štátnej ochrany prírody Štiavnické vrchy. Nachádza sa v katastrálnom území obce Príbelce v okrese Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1987 na rozlohe 0,1100 ha. Ochranné pásmo nebolo určené.

Ide o viac ako 4 m vysoký skalný útvar, ktorý vznikol selektívnym zvetrávaním sopečnej horniny andezitu. V blízkosti Kamennej ženy sa nachádzajú ešte ďalšie dva podobné útvary, tieto však dosahujú výšku len okolo 1 m. Prírodná pamiatka Kamenná žena je prístupná po náučnom chodníku z Horných Príbeliec (časť obce Príbelce).

Kamenný vodopád, Šomoška

Asi 9 metrov vysoký kamenný vodopád situovaný pod hradom Šomoška patrí jednoznačne k najpôsobivejším prírodným výtvorom na Slovensku. Vznikol pred asi štyrmi miliónmi rokov stuhnutím lávy. Vodopád pozostáva z tmavých päť- až šesťbokých čadičových stĺpov a svojou ohnutou formou sa radí k celoeurópskym unikátom. Neďaleko vodopádu sa nachádza ďalšia atrakcia, kamenné more tvorené úlomkami takých istých tmavých čadičových stĺpov. Tieto stĺpy boli použité i pri stavbe neďalekého hradu Šomoška.

Kamenný vodopád i kamenné more ležia na území národnej prírodnej rezervácie Šomoška. Prístupné sú po náučnom chodníku, ktorý vedie z obce Šiatorská Bukovinka na hrad Šomoška.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané