13 C
Bratislava
pondelok, 6 mája, 2024
spot_img

Súľovské skaly sú zoradené v oblúku, ktorého vrchol je na severe a ramená smerujú na juhozápad a juhovýchod.

Súľovské skaly sú geomorfologický podcelok Súľovských vrchov, charakteristický výrazným členitým reliéfom. Nachádzajú sa približne 10 km smerom na juh od mesta Bytča. Sú turisticky vyhľadávanou lokalitou, nachádza sa v nich národná prírodná rezervácia Súľovské skaly. Najvyšším vrchom je Žibrid s výškou 867 m n. m.

Nachádzajú sa v západnej časti Súľovských vrchov. Zo severu a severozápadu ich ohraničuje Manínska vrchovina, zo západu Podmanínska pahorkatina, z juhu Zliechovská hornatina a Domanižská kotlina a z východu Rajecká kotlina, Skalky a Žilinská pahorkatina. Súľovské skaly sú zoradené v oblúku, ktorého vrchol je na severe a ramená smerujú na juhozápad a juhovýchod.

Prírodné podmienky

Horninovým základom Súľovských skál je zväčša charakteristický treťohorný (konkrétne eocénny) karbonátový zlepenec tvoriaci súčasť borovského súvrstvia centrálnehokarpatského paleogénu. Zlepence sú nedokonale vrstevnaté, čo naznačuje, že vznikali v dynamickom prostredí, pravdepodobne priamo pod vápencovými útesmi vtedajšieho mora. Podložie tvoria staršie druhohorné dolomity a slienito-bridličnaté súvrstvia. Terén bol v priebehu neogénu zvrásnený, pričom sa vytvorili početné antiklinály a synklinály.

Jedným z najznámejších prírodných útvarov je Gotická brána, ktorá dosahuje výšku 13 m a je najväčšou bránou Súľovských skál. Ďalšími zaujímavými miestami sú dve jaskyne (jednou z nich je Prírodná pamiatka pseudokrasová jaskyňa Šarkania diera) a zrúcanina Súľovského hradu. Hrad pochádza z prvej polovice 15. st. a v dôsledku svojej strategickej polohy slúžil na pozorovanie a stráženie okolitých ciest. Pod zrúcaninou hradu sa nachádza bradlo Štefániková vyhliadka, ktorá ponúka nádherný výhľad na okolitú prírodu. Ďalšou zaujímavou atrakciou je Obrovská brána. Tento skalný útvar je 8 m vysoký a vznikol rozšírením pukliny v miestnych zlepencoch. A v neposlednej miere je to určite prírodný úkaz, Hlbocký (Súľovský) vodopád, ležiaci na okraji neveľkej tiesňavy. Pekný, dva razy lomený vodopád dosahuje výšku 15 m. Centrálnou časťou Súľovských skál prechádza aj obľúbený náučný chodník. Je stredne náročný, má dĺžku 7,5 km a prevýšenie 290 m. Začína a končí na parkovisku pred obcou Súľov – Hradná, vrcholí na hrade Súľov a je priechodný oboma smermi. Po trase sú umiestnené tabule s informáciami o miestnej flóre, faune a geológii.

Súľovské skaly sú dostupné z viacerých smerov. Z Považskej Bystrice cez Manínsku tiesňavu a dedinku Vrchteplá, z Bytče cez Súľov Hradná, alebo z Rajeckej doliny priamo zo Súľova. Najjednoduchší prístup umožňuje trasa zo Súľova – Hradnej, kde sa začína už spomínaný Náučný chodník Súľovské skaly.

Link:

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané