14.9 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Turisticky atraktívna oblasť Biely kameň.

V okrese Prievidza sa nachádza prírodná rezervácia Biely kameň. Táto oblasť spadá pod Chránenú krajinnú oblasť Ponitrie.

Turisticky atraktívna oblasť Biely kameň sa rozprestiera na územiach obcí Cigeľ a Handlová, v okrese Prievidza. Rozloha rezervácie je 46,035 hektárov.

Vrchol Biely kameň /1135 m n.m./, po ktorom je aj táto oblasť pomenovaná je bralo nachádzajúce sa v severovýchodnej časti sopečného pohoria Vtáčnik. Severné a východné svahy pohoria Vtáčnik tvorí dlhý a strmý skalnatý zráz. Predmetom ochrany na tomto území je skalný zráz, ktorý je ukážkou stĺpovitého erozívneho rozpadu lávových prúdov a zriedkavého výskytu ryolitových telies vo vulkanických komplexoch pohoria Vtáčnik. Proces rozpadu je stále aktívny a predpokladá sa odtrhnutie brala.

Rezervácia Biely kameň je charakteristická svojimi zmiešanými lesmi a erozívnym skalným amfiteátrom. Na jej území sa nachádzajú chránené biotopy:

  • Lipovo-javorové sutinové lesy.
  • Bukové a jedľové kvetnaté lesy.
  • Nespevnené silikátové skalné sutiny kolinného stupňa.
  • Silikátové skalné steny a svahy so štrbinovou vegetáciou.

V tejto oblasti nie je značený turistický chodník, napriek tomu je lokalita vyhľadávaná. Z vrcholu je výhľad na Veľkú Fatru a Štiavnické vrchy. Východiskom turistov je obec Cigeľ, Handlová cez vrch Veľký Grič alebo z obce Podhradie.

Kód územia: SKUEV0871

GPS:  48°15’39.8″N 17°11’45.6″E

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané