15.5 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Krásne výhľady na okolitú krajinu Malých Karpát. Orlie skaly.

Prírodná rezervácia Orlie skaly bola vyhlásená v roku 1984. Nachádza sa severozápadne od obce Šterusy v okrese Piešťany v Trnavskom kraji.

Rozloha rezervácie Orlie skaly je 30,563 hektárov, nachádza sa v nadmorskej výške 350-440 m n. m.. Orlie skaly sú súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Na celom území rezervácie je platný 4 stupeň ochrany. Predmetom ochrany je genofond chránených a zriedkavých druhov rastlín. Chránené je prirodzené leosotepné spoločenstvo, ktoré prechádza do skalnej stepi. Terén je členitý na vápencovom podklade.

V rezervácií sú chránené biotopy:

  • Pionierske porasty na plytkých karbonátových a bázických substrátoch zväzu Alysso-Sedion albi
  • Dealpínske travinnobylinné porasty.
  • Teplomilné panónske dubové lesy.
  • Lipovo-javorové sutinové lesy.

Medzi chránené druhy vyskytujúce sa v prírodnej rezervácií patrí Dianthus lumnitzeri, vytrvalá bylina s bielymi až ružovými kvetmi.

V rámci prírodnej rezervácie sa nachádza chránené vtáčie územie. Sídli tu lelek lesný, sokol rároh, včelár lesný a ďateľ prostredný. Z živočíchov tu žije jašterica zelená, užovka stromová, zajac poľný, diviak a srnka.

Vrchol skalnatého hrebeňa Orlích skál poskytuje krásne výhľady na okolitú krajinu Malých Karpát. Je možné pozorovať najvyšší vrch Záruby na juhozápade, za dobrej viditeľnosti uvidíte aj bratislavský Kamzík. Na juhu a juhovýchode sa nachádza Podunajská nížina. Západným smerom je možné vidieť rozhľadňu na Klenovej v Malých Karpatoch a na východe Považský Inovec.

V katastri obce Šterusy  je možné sa prejsť po Náučnom chodníku, ktorý Vás privedie až k Orlím skalám. Chodník má dĺžku 5,5 kilometra a má 4 zastávky s informačnými tabuľami. Z Orlích skál náučný chodník nadväzuje na Náučný chodník Čerenec, Tlstá hora, Veľká Pec, Malá Pec a Barónov hrob. Chodník končí v obci Prašník. V blízkosti sa nachádza danielia zvernica Baraní dvor.

Kód územia: SKUEV0506

GPS: 48.6270922 N, 17.6510894 E  

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané