25.1 C
Bratislava
nedeľa, 5 mája, 2024
spot_img

Podľa dávnej legendy bol objavený vďaka pytliakovi, ktorý pri prenasledovaní zveri zapadol do náleziska ropy. Korniansky ropný prameň.

Prírodná pamiatka Korniansky ropný prameň predstavuje unikátny prirodzený povrchový výver ľahkej ropy sprevádzaný výronmi samozapaľujúceho sa metánu a občasným bublaním. Vyhlásená za prírodnú pamiatku bola v roku 1984. Patrí medzi najznámejšie turistické atrakcie na Kysuciach.

Ropný prameň sa nachádza v obci Korňa v okrese Čadca neďaleko lesov Turzovky v blízkosti Beskýd a je k nemu voľný prístup. Prameň sa rozprestiera na ploche 0,171 ha.

Aktívny prírodný povrchový výver ropy s pozvoľným odtokom, odprevádzaný výronom plynu (metánu – CH4), dokumentuje roponosnosť flyšového pásma. Význam tohto ropného prameňa zvyšuje skutočnosť, že sa zachoval ako jediný z niekoľkých ďalších menších výskytov povrchového výtoku ropy na Kysuciach a vôbec na Slovensku a v strednej Európe. Typovo sa jedná o parafinickú ropu s nízkym obsahom olejov, malým množstvom aromatických uhľovodíkov a asfalticko-smolných látok.

Na mieste výveru ropy sa v minulosti uskutočnilo niekoľko vrtov, ukázalo sa však, že ťažba by bola vzhľadom na množstvo ropy ekonomicky náročná a nerentabilná. Ropný prameň dodnes nenašiel žiadne využitie, slúži len ako unikátna turistická atrakcia. V blízkosti však bolo nájdené nálezisko zemného plynu, ktorý môže v budúcnosti slúžiť na vykurovanie obce.

Zaujímavosť

Podľa dávnej legendy bol objavený vďaka pytliakovi, ktorý pri prenasledovaní zveri zapadol do náleziska ropy. Povesť zo 17. storočia hovorí, že v lesoch pri Turzovke vyvierala „čierna voda“ z ktorej chodili piť čerti. Počas druhej svetovej vojny obyvatelia Korne využívali palivo na osvetľovanie a vykurovanie príbytkov, mazanie vozov a obuvi ako aj liečbu kožných chorôb dobytka.

Kde môžeme prameň nájsť?

Korniansky ropný prameň možno nájsť podľa smerových tabuliek v obci, ale i podľa čuchu, nesie sa z neho totiž typický zápach. Pozorovanie prameňa môže byť zaujímavým zážitkom, výver ropy je z času načas sprevádzaný výronmi samozapaľujúceho sa metánu, tu a tam sa ozve i tajomné bublanie. Niet sa preto čomu čudovať, že prameň pravidelne prichádzajú obdivovať turisti z tuzemska i zahraničia.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané