6.1 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Dožíva sa 400-800 rokov. Dub letný.

Dub letný spolu s bukom je naša najvýznamnejšia listnatá drevina. Poskytuje cenné, dobre spracovateľné drevo a potravu vtáctvu a lesnej zvery.

Dub letný (Quercus robur) je mohutný listnatý strom z čeľade bukovité. Patrí do skupiny krytosemenných drevín. Dub je pôvodná európska drevina vyskytujúca sa na celom kontinente okrem chladnejších severných oblastí. Na Slovensku sa nachádza od nižších polôh lužných lesov, asi od 570 m n. m. po pahorkatiny. Je súčasťou lesov CHKO Dubajské luhy, CHKO Štiavnické vrchy, CHKO Horná Orava a TANAPu.

Dub letný je svetlomilná a teplomilná drevina, náročná na živiny aj vlhkosť pôdy. Reaguje citlivo na mráz, ktorý mu spôsobuje trhliny. Dub dosahuje výšku 30-40 m. Charakteristickým znakom je :

  • Kolovitá koreňová sústava, ktorá dosahuje hĺbku aj niekoľko desiatok metrov.
  • Koruna je mohutná, široko rozložitá.
  • Hladká kôra je červeno-hnedá, neskôr svetlosivá. Borka je pevná, hrubo pozdĺžne popraskaná, zafarbená do tmavo-siva až červena.
  • Púčiky sú 4-8 mm veľké, vajcovitého tvaru, tupé až zaoblené. Púčiky sú zoskupené v špirále, na konci nahustené okolo terminálneho púčika. Na priečnom reze sú tupo päťhranné. Púčiky sú obalené viacerými šupinami. Šupiny sú hnedé, po okrajoch čierne.
  • Výhonky sú pomerne hrubé, pozdĺžne ryhované, sfarbené do zelena až červeno-hneda. Lenticely sú vypuklé s bodkami, bledé.
  • Listy sú veľké 7-15 x 3-7 cm. Listy majú srdcový tvar, sú laločnaté. Bočné žily ústia do lalokov aj zárezov. Bočných žíl je 5 až 9 párov. Stopka je krátka, asi 2-8 mm. Vrchná strana listu je tmavozelená lesklá, spodná strana je svetlejšia.
  • Dub letný je jednodomá rastlina. Kvitne v máji. Kvety sú zoskupené do visiacich jahniad. Jahňada je dlhá asi 10 cm. Kvety majú tvar guľovitého púčika. Sú zoskupené po troch na vzpriamenej 2-5 cm dlhej stopke.
  • Plodom je nažka- žaluď. Žaluď má 2-4 cm, je svetlohnedý, uložený v plytkej čiaške. Čiašky sú na 5-8 cm dlhých stopkách. Žalude dozrievajú v septembri a novembri. Ich klíčivosť je 50 – 70 ⁒.
  • Semená klíčia hypogeicky-podzemne.

Z hľadiska štruktúry dreva, dub letný patrí do skupiny listnatých kruhovito pórovitých drevín. Drevo má tmavo-hnedú farbu, je tvrdé a pružné. Dub letný je dlhoveká rastlina, dožíva sa 400-800 rokov.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané