3.4 C
Bratislava
piatok, 26 apríla, 2024
spot_img

Dokáže premiestniť kamene vo veľkosti ľudskej hlavy. Hlavátka podunajská.

Obratný silák našich vôd dokáže premiestniť kamene vo veľkosti ľudskej hlavy.

Hlavátka podunajská  (Hucho hucho), tiež známa ako  hlavátka obecná je najväčšia lososovitá ryba v Európe. Ako jedna z mála lososovitých rýb, je hlavátka dravec. Hlavátka je pôvodným obyvateľom povodia Dunaja. Na Slovensku sa vyskytuje v povodí riek Morava, Váh, Kysuca, Revúca, Hron, Orava, Turiec a Dunaj. Výsadbou sa hlavátka rozšírila aj v rieke Poprad, Dunajec, Hornád a Nitra.

Hlavátka podunajská žije v podhorských zónach riek s chladnou a prekysličenou vodou s štrkovým a piesočnatým dnom. V stanovištiach voda ani v letných mesiacoch nepresahuje 15 ºC. Osídľuje aj údolné nádrže a jazerá.

Telo hlavátky je štíhle s veľkou hlavou. Dorastá do dĺžky 150 cm. Priemerná veľkosť hlavátky je 70 až 110 cm. Váži cca 50 kg. Telo má torpédovitý tvar. Plutvy, okrem chvostovej sú relatívne malé. Na chrbte je umiestnená veľká tuková plutva. Telo je lesklé, sfarbené do sivozelena, tmavohneda až červenohneda s tmavými okrúhlymi bodkami. Brucho je belavé. Plutvy sú žltkasté až červekasté. Nedospelé jedince sú svetlejšie s 7-12 priečnymi pruhmi po bokoch. Jedince sú pohlavne zrelé v troch, štyroch rokoch.

Hlavátka podunajská sa prirodzene rozmnožuje v apríli a v máji. Neres prebieha na štrkovitom dne. Samce bojujú o priazeň samice, víťaz utvorí so samicou pár. Pár buduje 2-4 dni hniezdo, kde samica ukryje ikry. Samica kladie asi 1200 ikier na 1 kg svojej hmotnosti. Mláďatá sa zdržiavajú pri brehu. Dožíva sa približne 15tich rokov, najstarší zaznamenaný jedinec mal 30 rokov.

Hlavátka je dravec, živý sa vodnými bezstavovcami,  menšími rybami, žabami, drobnými cicavcami a vtákmi.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané