7 C
Bratislava
piatok, 29 marca, 2024
spot_img

Novohradský geopark

Novohrad-Nógrád globálny geopark UNESCO je prvým medzinárodným geoparkom európskej i globálnej siete geoparkov UNESCO. Predstavuje územie bohaté na jedinečné geologické a prírodné hodnoty, kultúrno-historické dedičstvo, ľudové tradície, modernú kultúru či gastronómiu.

Na Slovensku sa geopark rozprestiera na území okresov Lučenec (mesto Fiľakovo a obce Belina, Biskupice, Čakanovce, Čamovce, Fiľakovské Kováče, Lipovany, Kalonda, Mučín, Pleš, Prša, Radzovce, Rapovce, Ratka, Šiatorská Bukovinka, Šurice, Šíd, Trebeľovce) a Rimavská Sobota (obce Blhovce, Dubno, Gemerský Jablonec, Hajnáčka, Nová Bašta, Petrovce, Stará Bašta, Studená, Tajchy, Večelkov).

Na území geoparku sa nachádzajú Chránená krajinná oblasť Cerová vrchovina a Chránené územie TK KarancsMedves. Cerová vrchovina je ojedinelým geologickým zemím. Vzácnosťou tejto lokality bola prítomnosť hnedého uhlia, ktoré tu ťažili do roku 1948. Nachádza sa na juhu stredného Slovenska v okresoch Rimavská Sobota a Lučenec. Na juhu ju ohraničuje štátna hranica s Maďarskou republikou, zo severu tvoria jej hranice Rimavská a Lučenecká kotlina. V zmysle orografického členenia je súčasťou Matransko-slanskej oblasti.

Medzi najvýznamnejšie slovenské lokality geoparku patria Fiľakovský hrad, Národná prírodná rezervácia Šomoška s hradom Šomoška, kamenným vodopádom a kamenným morom, Národná prírodná rezervácia Pohanský hrad, Národná prírodná rezervácia Ragač, Prírodná rezervácia Hajnáčsky hradný vrch, Prírodná rezervácia Steblová skala, Prírodná pamiatka Soví hrad, Ebeczkého jaskyňa, viaceré bývalé lávové prúdy a pokrovy, zvyšky veľkých kráterov a mnohé ďalšie geologické, prírodné a kultúrno-historické lokality.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané