6.6 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Plch sivý (Glisglis)

Je najväčší z našich plchov. Plch sivý ako už hovorový názov je celý siví.Dĺžka tela 13- 18cm, chvost 12-15cm. Pripomína vakovevericu.

Obýva listnaté lesy, hlavne bučiny, ale môžeme ho nájsť aj v parkoch, záhradách na teplejších a suchších miestach. Obľubuje krasové a skalnaté miesta. Výskyt v nadmorských výškach nad 1000 m je zriedkavý. Plch je typický nočný hlodavec. Obratne šplhá po drevinách, kde hľadá potravu – žalude, bukvice a iné semená a plody stromov (napr. ovocie), výhonky drevín a kôru stromov. Asi 5 % potravy tvorí hmyz a iné živočíchy.

Plch žije v rodinách alebo v malých skupinách. Revír má v priemere asi 200 m. Stavajú si niekoľko letných hniezd, ktoré často striedajú. Guľovité hniezda zo suchej trávy, lístia a machu sú v dutinách stromov, vtačích búdkach, senníkoch a pod. Na jeseň si zvieratá vytvoria vrstvu podkožného tuku a zimu (IX. – V.) prespávajú pravým zimným spánkom v dobre chránených hniezdach. Cez zimu stratia 30-50 % svojej hmotnosti. V júni až júli sa pária, pričom vydávajú vysoké piskľavé zvuky. Ináč sa ozývajú charakteristickým vrčaním. Po 30-31 dňoch gravidity vrhá samica 4-6 mláďat. Za 21-23 dní sa im otvárajú oči a za 45 dní sú už samostatné. Po prezimovaní sú pohlavne dospelé. Plch sa dožíva maximálne 6-9 rokov.

Plch sivý je u nás zákonom chránený. Jeho prirodzenými nepriateľmi sú najmä kuny a sovy. V mnohých častiach Európy ho však hubia aj farmári a výrobcovia vína. Robia tak preto, že hladné plchy v letných mesiacoch pustošia obrábané plodiny a jediaovocie a hrozno. Inde plcha ešte vždy lovia pre mäso a tuk. Tento lov je povolený len s použitím špeciálnych pascí.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané