8.6 C
Bratislava
sobota, 20 apríla, 2024
spot_img

Mlok karpatský

Je to druh mloka z čeľade salamandrovité. Patrí medzi Karpatsko-sudetský endemit. Žije v Karpatoch (Rumunsko, Ukrajina, Poľsko, Slovensko – Malá a Veľká Fatra) a mimo Karpát v severovýchodnom Česku.

Patrí k menším mlokom, telo samcov dosahuje dĺžku maximálne 90 mm, telo samičiek 100 mm. Na hranatej hlave sú zreteľné 3 pozdĺžne ryhy. Počas pobytu vo vode je telo samcov na prieč­nom priereze hranaté, bez chrbtového hrebeňa. Chvost samcov s nízkym súvislým hrebeňom vybieha do nitkovitého výbežku. Zafarbenie varíruje od tmavoolivových odtieňov po svetlohnedé. Bruško je jed­nofarebne oranžovožlté. Mloky po opustení vody sú sfarbené v rôznych odtieňoch hnedej, bruško ostáva oranžové.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obýva stojaté a pomaly tečúce vody, optimálne podmienky nachádza v bukových a ih­ličnatých lesoch v nadmorských výškach od 500 do 1000 m. Reprodukčné lokality sú stojaté – jazier­ka, jamy, ale najmä plytké mokrade, snehové mláky, periodické mláky a koľaje na lesných cestách. V ob­dobí života vo vode môžu byť ich hlavnou súčasťou potravy najmä kôrovce, larvy a vajíčka iných obojži­velníkov a rôzne vodné bezstavovce. Na suchej zemi loví drobný hmyz, červy a mäkkýše. Kladenie vajíčok prebieha od apríla do júna. Až 250 vajíčok je jednot­livo prilepovaných na listy vodnej vegetácie alebo priamo na dno. Larválny vývoj trvá 3 mesiace, vo vyšších polohách však larvy môžu prezimovať a metamorfovať až na jar nasledujúceho roku.

Zaujímavosti:

  • mloky nikdy nemajú viac ako 4 prsty na predných nohách
  • najmenší mlok meria iba 2 cm.
  • najväčší má až 1,5 metra.
  • na svete je ich približne 250 druhov.
  • mlok nevníma zvuky šíriace sa vzduchom.
  • vidia iba čiernobielo a do krátkej vzdialenosti cca 15 cm.
  • na Slovensku žije 6 druhov mlokov.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané