7.4 C
Bratislava
štvrtok, 18 apríla, 2024
spot_img

Gejzír Rajecká lesná

Nad obcou Rajecká Lesná, priamo v Rajecko-lesnianskej doline vytryskuje prúd vody do výšky približne 10 metrov. Unikátne miestom s gejzírom každoročne láka množstvo turistov. Najkrajší je v zime, kedy gejzír a okolitá zamrznutá príroda pripomínajú tak trochu atmosféru Islandu. V zime nadobúda podobu ľadového kužeľa, z ktorého stredu strieka voda.

Prúd vody je úzky – vietor ho odkláňa raz na jednú, raz na druhú stranu.Gejzír v Rajeckej Lesnej sa podľa staršieho historického gejzíru, ktorý kedysi v oblasti vyvieral, niekedy nazýva i Frivaldským ľadovým gejzírom (Frivald je historický názov Rajeckej Lesnej).

Gejzír nie je výtvorom prírody, prúd vody vytryskuje z podzemného potrubia a je pomerne úzky. Voda tohto gejzíru je studená a v lete predstavuje príjemné osvieženie pre turistov. Gejzír je dobre dostupný ako autom, tak aj peši.

Čo je gejzír?

Gejzír je druh termálneho prameňa, ktorý periodicky vystrekuje horúcu vodu a paru do vzduchu. Názov pochádza z islandského slova gjósa – tiecť, striekať. Existencia gejzírov je spätá s vulkanizmom, aj keď existujú výnimky. Špeciálnou formou gejzírov sú výtrysky tekutého dusíka na Neptúnovom mesiaci Triton. tieto však nie sú poháňané geotermálnou, ale slnečnou energiou.

Mechanizmus činnosti

Voda, presakujúca cez nadložné vrstvy do vnútra Zeme sa vplyvom vnútrozemského tepla prehreje (skoro až k bodu varu) a následne zmiešaná s vodnou parou vystrekne na povrch. Okrem zdroja tepla a prítomnosti vody musia byť splnené ďalšie podmienky. V podzemí sa musí nachádzať vodný rezervoár (čosi ako kotol, kde sa voda prehrieva) a výstupný komín musí byť úzky, aby sa zabránilo cirkulácii chladnej vody z povrchu.

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané