7.8 C
Bratislava
streda, 24 apríla, 2024
spot_img

Črievičník papučkový

Čeľaď: vstavačovité (Orchidaceae)

Rastie v tienistých, prevažne listnatých (bukových) lesoch s trávami a bylinami, na ich okrajoch, rúbaniskách a krovinatých stráňach, hlavne na vápencoch a opukách, na pôdach s dostatkom humusu, od pahorkatín až po horský stupeň. V SR sa vyskytuje od Bielych Karpát po Bukovské vrchy.

Morfológia:

Je to trváca, 20 – 60 cm vysoká bylina. Často vytvára bohaté trsy rozkonárením podzemku. Listy sú v počte 3 – 5, široko vajcovité až podlhovasto kopijovité. Kvety po 1 – 2 , okvetné lístky 4 (pôvodne v počte 5, dolné dva však vzájomne zrastené), cca 4 cm dlhé, červenohnedé; pysk papučkovito vydutý, 3 – 4 cm dlhý, žltý, bez ostrohy. Kvitne v  máji až júli.

Zaujímavosťou pri tomto druhu je, že prvýkrát zakvitne až keď má cca 10 rokov! Jeho kvet sa radí k tzv. pascovitým typom kvetov a to zo skutočne zaujímavého dôvodu. Rastlina prostredníctvom výraznej žltej farby a tvaru papučkovitého pysku vábi hmyz (predovšetkým samotársky žijúce druhy včiel). Ten po spadnutí do vnútra “papučky” je prinútený pohybovať sa tak, aby došlo k opeleniu rastliny. Háčikom a v konečnom dôsledku istým spôsobom využitia zo strany rastliny je fakt, že za takéto vynútené opelenie sa v prípade črievičníka nepodáva žiadna energetická “odmena” vo forme sladkého nektáru – rastlina ho jednoducho pre svojich opeľovačov nevytvára.

Črievičníkpapučkový je druhom európskeho významu a spoločenská hodnota jedinej rastlinky je vyčíslená na 138 €. Na Slovensku patrí do kategórie zraniteľný druh a v susednom Česku je v Červenom zozname zaradený do kategórie veľmi ohrozených druhov rastlín.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané