16.8 C
Bratislava
štvrtok, 28 marca, 2024
spot_img

Bábsky les

Bábsky les je národná prírodná rezervácia v oblasti Ponitrie.

Nachádza sa v okrese Nitra v Nitrianskom kraji. Územie bolo vyhlásené v roku 1966 na rozlohe 30,3900 ha. Ochranné pásmo nebolo stanovené.

Predmetom ochrany je: vzácny zvyšok prirodzeného lesného spoločenstva na černozemi v poľnohospodársky intenzívne využívanej krajine na Trnavskej tabuli. Ako vedecký doklad vývoja lesov v geologickej minulosti môže byť využívané na prírodovedecký a lesný výskum.

V prírodnej rezervácii sa zachovali pôvodné spoločenstvá dubovo-hrabových lesov s druhmi mednička jednokvetá (Melicauniflora), marinka voňavá (Asperulaodorata), reznačkamnohosnubná (Dactylispolygama) a ostrica chlpatá (Carexpilosa). Ďalej sú to spoločenstvá hrabových javorín a drieňových dúbrav.

Chránené územie Veľký Báb sa vyznačuje bohatou entomofaunou. Žije v ňom bystruška menlivá (Carabusscheidleri), húseničiar hnedý (Calosomainquisitor), bystruška (Carabusmonilis) a mnohé iné. Z chránených druhov živočíchov možno spomenúť aspoň rosničku stromovú (Hylaarborea), ropuchu obyčajnú (Bufobufo), myšiarku ušatú (Asiootus), kukučku obyčajnú (Cuculuscanorus) a jastraba veľkého (Accipitergentilis).

Previous article
Next article

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané