1.8 C
Bratislava
piatok, 19 apríla, 2024
spot_img

Vývoj Dobročského pralesa prebieha ako cyklus, v ktorom sú zastúpené všetky vývojové štádiá.

Dobročský prales je prales, ktorý sa nachádza na strednom Slovensku v katastrálnom území obce Čierny Balog v okrese Brezno. Územie pralesa je súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie.

Nachádza v nadmorskej výške od cca 750 do 1 005 m n. m. severovýchodne od obcí Sihla a Drábsko vo Veporských vrchoch. Celková výmera chráneného územia 5. stupňa ochrany je 103,85 ha a výmera ochranného pásma 4. stupňa ochrany je 100,44 ha.

Dôvodom ochrany je zachovanie posledných zvyškov pôvodných lesov, ktoré sa vyvíjali na našom území tisícročia. Prales sa nachádza v jedľovo-bukovom vegetačnom pásme. Hlavnými drevinami pralesa sú jedľa, smrek, buk, menej javor horský, jaseň štíhly a brest horský. Jedľa sa prirodzene dožíva 450 rokov, smrek 350 rokov, a buk 250 rokov.

Stromy tu dosahujú veľkých rozmerov, rozhodne najpozoruhodnejším stromom bola tzv. „veľká jedľa“ s obvodom kmeňa 690 cm, priemerom 193 cm, výškou 56 a vekom takmer 500 rokov, ktorú v roku 1964 zlomil vietor. Stromy podobných veľkostí v súčasnosti v pralese nerastú, najhrubšie jedle dosahujú prsný priemer  150-160 cm.

Zaujímavosťou pralesa sú nielen stromy, ale aj zvieratá. Žije tu jelenia zver, medveď hnedý, rys ostrovid, mačka divá, kuna a bohatá skupina vtáctva. Vývoj Dobročského pralesa prebieha ako cyklus, v ktorom sú zastúpené všetky vývojové štádiá / dorastanie, optimum a rozpad / a fázy / obnova a dožívanie /, ktoré sa vzájomne prelínajú. Celý vývojový cyklus pralesa trvá 400 rokov.

Okrajom územia prechádza značkovaná turistická trasa z Čierneho Balogu dolinou Brôtovo smerom na Sedmák. Návšteva pralesa je prístupná len odborným exkurziám so sprievodcom, trvá približne 1,5 hod. a je potrebné si ju objednať minimálne deň vopred. Oblečenie a obuv do terénu by mala byť prispôsobená terénu a počasiu. Samotné územie už dlhodobo slúži na vedecko-výskumné účely. V roku 1998 udelila Rada Európy Dobročskému pralesu Európsky diplom, ktorý je ocenením prírodných hodnôt územia ako aj príkladnej starostlivosti oň.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané