4.2 C
Bratislava
utorok, 23 apríla, 2024
spot_img

Za noc vedia uloviť a skonzumovať potravu, ktorá dohromady váži niekedy aj polovicu ich telesnej hmotnosti. Netopier veľký.

Netopier veľký alebo staršie netopier obyčajný (lat. Myotis myotis) je rozšírený druh netopiera z čeľade netopierovité. Na Slovensku je široko rozšírený a je zákonom chránený. Žije najmä v pahorkatinách, lesoch a v podkroviach, zriedkavo v podzemí

Stavba tela

Už na prvý pohľad ide o veľkého netopiera s pomerne dlhými, blanitými ušnicami (pri priložení dopredu presahujú úroveň ňufáka) a s priamym, rovným tragusom. Ušnice merajú 26-31 mm. Ňufák je krátky a široký. Netopier veľký sa vyznačuje typickým sfarbením a to, že sa uplatňujú pri sfarbení hnedé tóny. Jednotlivé chlpy sú pri koreni vždy čiernohnedé, so svetlými koncami. Na chrbte je hrdzavohnedý alebo sivohnedý, na bruchu sivobiely až bledohnedý s hrdzavým odtieňom. Na čele má svetlú škvrnu. Srsť na chrbte pri mláďatách alebo pri nerozmnožujúcich sa jedincoch je sýto šedivá, brucho býva špinavo biele a ušnice i blany bývajú svetlo hnedé.

Hlava s telom má 6,5 – 8 cm; chvost 4,8 – 6 cm; výška 1,2 – 1,6 cm a hmotnosť 18 – 45 g, čo je pre porovnanie o niečo väčšia veľkosť ako má lastovička alebo myš. Rozpätie krídel je až 37 cm..

Rozmnožovanie

K páreniu jedincov dochádza dvakrát do roka v období jesene a jari, keď nasleduje gravidita, ktorá trvá približne 60 – 70 dní. Mláďa sa rodí väčšinou jedno a počas 40 – 50 dní je schopné lietať. Samostatné sa stáva približne po dvoch mesiacoch života.

Netopiere veľké sa pária na jeseň a v zime. Oplodnené vajíčko však vzápätí ustrnie vo svojom vývoji a pokračuje v ňom až nasledujúcu jar. Pri párení samec ovinie samičku krídlami a hryzením ju donúti zotrvať na mieste. Toto „objatie“ môže trvať niekedy aj tri hodiny a často v ňom dvojica netopierov zotrváva aj potom, čo celá kolónia odletí na večerný lov. Okolo každého samca sa zhromaždí niekoľko samíc, niekedy aj desať až pätnásť, ktoré sú prilákané pachom sekrétu vylučovaným lícnymi žľazami. Na začiatku leta je hlavnou úlohou samíc nájsť vhodné miesto pre odchov mláďat. Dôležité je, aby tu cez deň bolo dostatočne teplo. Každý rok počas júna až júla rodí samica jediné mláďa, ktoré je spočiatku slepé a holé, s ružovou kožou. Jeho hlavnou starosťou je pevne sa držať matkinej srsti. Ak spadne na zem, väčšinou zomiera a je potravou pre predátorov. Vo veku troch týždňov je už natoľko vyspelé, že môže samo lietať. Pôrod, dojčenie a odchov mláďaťa sú pre matku náročné. Potom čo je mláďa odstavené, musí sa samica snažiť čo najrýchlejšie nabrať späť stratenú hmotnosť. Len tak má šancu prečkať nadchádzajúcu zimu.

Potrava

Tak ako iné cicavce aj netopiere rodia na jar mláďatá, ktoré sú kŕmené materským mliekom. Dospelé sa živia výhradne hmyzom, prípadne inými drobnými bezstavovcami – napr. pavúkmi. Vo veľkej miere tak znižujú a regulujú počet hmyzu. Dokážu ho skonzumovať obrovské množstvo. Za noc vedia uloviť a skonzumovať potravu, ktorá dohromady váži niekedy aj polovicu ich telesnej hmotnosti. To ako keby ste za jeden deň zjedli 15 kg jabĺk alebo 10 celých kureniec. Kolónia 800 jedincov netopierov obyčajných dokáže za noc uloviť až 55 000 jedincov hmyzu a celkovo 2 000 kg hmyzu za leto

Zaujímavosť

Približne každých 100 milisekúnd netopiere vysielajú ultrazvuk do priestoru o frekvenciách od 20 do 110 kHz.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané