11.7 C
Bratislava
štvrtok, 18 apríla, 2024
spot_img

Topoľ sivý. Ochrana voči pôdnej erózií. 

Jedným z najväčších exemplárov chráneného topoľa sivého na Slovensku sa nachádza v obci Gemerská Ves, v okrese Revúca. Strom má obvod kmeňa takmer 7 metrov, výšku 37 metrov a priemer koruny je 25 metrov.

Topoľ sivý (Populus x canescens) je statný strom z čeľade vŕbvité. Vyskytuje v oblastiach od  nížin po pahorkatiny. Voľne rastie skôr jednotlivo. Väčšinou je vysádzaný do okolitej krajiny ako vetrolam a ako ochrana voči pôdnej erózií. 

Topoľ sivý je charakteristický :

  • Korunou, ktorá je tvorená menej početnými stúpajúcimi hlavnými vetvami.
  • Borka je pri mladých stromoch s korkovými lištami, ktoré sa s pribúdajúcim vekom stromu zväčšujú a menia na čierne drsné pukliny.
  • Mladšie stromy sú zeleno-šedé. Staršie stromy sa sfarbujú do čierna s vodorovnými pruhmi.
  • Pupene sú žltohnedé.
  • Listy sú dlhé, na makroplastoch majú trojuholníkovitý tvar, na kratších vetvách sú listy vajcovité, okrúhle. Čepeľ je dlhá 3-6cm, 3-5 cm široká. Je nepravidelne zubatá. Mladšie stromy majú čepeľ plstnatú, v dospelosti je po oboch stranách lysá. Stopka je z oboch strán stlačená. Na dlhších vetvách sú listy vajcovité a čepeľ je dlhá 6-8 cm, je hustejšie zúbkovaná. Listy sú zvrchu tmavozelené, zospodu sivé.
  • Samčie jahňady sú dlhé 4-9 cm. Kvetné listene sú hnedé a vejárovité. Dlhé 3-4 cm. Majú 8-15 tyčiniek. Prašníky sú sfarbené do červena.
  • Samičie jahňady sú dlhé 4-6 cm. Kvetné listene sú klinovité. Semenník je kužeľový s 4-6 bliznovými lalokmi.

Topoľ sivý je dvojdomý. Samčie a samičie kvety sa nenachádzajú na jednom strome ale oddelene na rôznych. Kvety topoľa sú veľmi nenápadné. Kvety kvitnú v marci a apríly.

Podobné príspevky

Sociálne siete

1,096FansLike
1,096FollowersFollow
80SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Najnovšie pridané